Рус Укр
ГоловнаПублікаціїАльтернативна енергетикаЕнергонезалежність: депутати взялися за сміття
Новини ЖКГ
28 Березня 2024 p.
21 Березня 2024 p.
15 Березня 2024 p.
26 Лютого 2024 p.
08 Лютого 2024 p.
31 Січня 2024 p.
29 Січня 2024 p.
18 Січня 2024 p.

Енергонезалежність: депутати взялися за сміття

Питання зменшення залежності від імпорту енергоносіїв останнім часом для України не просто актуальне, але і вкрай нагальне. Тож, українські політики не гребують можливостями – пропонують використовувати у якості альтернативного джерела енергії сміття.

Тристоронні переговори з енергетичних питань між Україною, Росією і ЄС, котрі пройшли у Відні в останній день червня, не дали позитивних результатів. Як наслідок – «Нафтогаз» з 1 липня припинив закупівлю російського «блакитного» палива, а Москва в односторонньому порядку урізала вдвічі (з 30% до 13,92%) «газову» знижку для України, мовляв, її потрібно коригувати відповідно до цін, котрі діють на суміжних з Україною територіях. Що далі? - експерти розходяться у прогнозах. Одні кажуть – Україна зможе обійтися без російського газу, інші – що це неможливо. Втім, у тому, що потрібно зменшувати залежність країни від імпорту енергоносіїв – сумнівів не має ніхто.

Цікаво, що розвинені країни світу вже давно почали відходити від традиційних джерел енергії – нафти, вугілля, газу – і шукати альтернативи. До цього спонукає як скінченність цих джерел енергії, так і їхній негативний вплив на навколишнє середовище. Тож, наразі у всіх розвинених державах одним із основних джерел постачання тепла, гарячої води та енергії населенню є побутові відходи. 
 
Цікавий факт – їхня калорійність становить 8-11МДж/кг, а теплотворність 1 тонни побутових відходів еквівалентна 263 куб. м природного газу або 670 кг вугілля. Так, лише в Європі за рік із побутових відходів у середньому виробляється 31 млрд кВт-год електроенергії та 67 млн Гкал теплової енергії. Це дозволяє замістити близько 43 млн тонн видобутих корисних копалин (палива) альтернативним джерелом енергії – побутовими відходами і забезпечити альтернативною енергією (теплом, електроенергією) понад 14 млн жителів.
 
Власне, Україна, з огляду на останню статистику, також має значний потенціал у напрямі заміни традиційних джерел енергії енергією від переробки побутових відходів. Впродовж минулого року в країні утворилося 343,5 млн тонн сміття. Проте, його не використовують для виробництва енергії. Немає відповідної бази – побутові відходи в Україні не вважаються на законодавчому рівні альтернативним джерелом енергії, виробництво електроенергії таким чином не підтримується державою, а інвестори відповідно не мають гарантії повернення коштів і тому не поспішають йти у цю сферу.
 
 
Хоча цілком можливо, що невдовзі ситуація зміниться. Принаймні, є така надія, адже днями народні депутати від «Блоку Петра Порошенка» зареєстрували у Верховній Раді проект Закону, спрямований, за їхніми словами, на створення сприятливих умов для залучення інвестицій в енергетичну галузь та стимулювання виробництва електроенергії та тепла шляхом переробки побутових відходів. Зокрема, мова про проект №2260а «Про внесення змін до деяких законів України щодо використання побутових відходів  як альтернативного джерела енергії».
 
Згідно з пояснювальною запискою, цим документом парламенту пропонується включити побутові відходи до переліку альтернативних джерел енергії та поширити дію «зеленого» тарифу на електроенергію, яка виробляється шляхом їхньої переробки. 
 
Так, «зелений» тариф для суб'єктів господарювання, які виробляють електричну енергію з побутових відходів, у доповненні до ст. 17-1 Закону «Про електроенергетику» передбачається встановлювати на рівні роздрібного тарифу для споживачів другого класу напруги на січень 2009 року, помноженого на коефіцієнт «зеленого» тарифу для електроенергії, виробленої з  побутових відходів, який у свою чергу з 2016 року і до 2020 року пропонується на рівні 3,72. З 1 січня 2020 до 2025 року коефіцієнт знизиться до 3,02, а з 2025 до 2030-го становитиме 2,69.
 
«Без надання відповідного коефіцієнта «зеленого» тарифу діяльність підприємств з виробництва енергії з побутових відходів буде збитковою, що унеможливить залучення інвестицій в цю сферу альтернативної енергетики» - переконані розробники проекту.
 
Натомість, за їхніми словами, внесення зазначених змін до Законів «Про альтернативні джерела енергії» та «Про електроенергетику» забезпечить:
 
- енергетичну незалежність країни, адже відкриється можливість замістити побутовими відходами близько 638 млн куб. м газу для виробництва тепла і 3,9 млн тонн вугілля для виробництва електроенергії; 
- щорічне заощадження близько 640 млн дол. на закупівлю енергоносіїв; 
- зниження тарифів на тепло та житлово-комунальні послуги для населення; 
- залучення значного обсягу іноземних інвестицій в Україну; 
- припинення забруднення повітря, води і землі полігонами побутових відходів; 
- зниження рівня викидів парникових газів на 5 млн тонн СО2-екв. на рік; 
- впровадження сучасних енергозберігаючих технологій та сучасної моделі поводження та утилізації побутових відходів; 
- поліпшення стану здоров'я населення; 
- створення понад 2000 нових робочих місць на діючих підприємствах з виробництва енергії з побутових відходів.
 
 
Примітно, у разі прийняття документу, його положення запрацюють з початком нового року, а Кабмін до 1 квітня 2016 року буде зобов’язаний забезпечити прийняття нормативно-правових актів, що випливають із цього Закону, та їхнє узгодження з іншими нормативно-правовими актами.
 
Зауважимо, впродовж останнього часу це другий законопроект, який орієнтований не лише на зменшення залежності від імпорту енергоносіїв, але й розвиток альтернативної енергетики та покращення екологічної ситуації в країні. 
 
Нагадаємо, у червні Верховною Радою було схвалено і направлено на підпис Президенту Петру Порошенку проект Закону №2010-д «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення конкурентних умов виробництва електроенергії з альтернативних джерел енергії». Цим документом вносяться зміни до Законів України «Про альтернативні види палива», «Про електроенергетику» та «Про засади функціонування ринку електричної енергії України». Зокрема, наближуються рівні «зеленого» тарифу на електроенергію, що виробляється з використанням альтернативних джерел енергії, до середньосвітових рівнів; скасовуються пільги щодо приєднання об'єктів електроенергетики, які здійснюють виробництво електричної енергії з альтернативних джерел, та вимоги щодо місцевої складової як такої, що суперечить вимогам міжнародних договорів, ратифікованих Україною; встановлюються розміри винагороди у вигляді надбавки до «зеленого тарифу» за використання складових українського виробництва при проектуванні та будівництві об'єктів енергетики на альтернативних джерелах енергії; вирішуються проблеми надмірного стимулювання розвитку виробництва електричної енергії з енергії сонячного випромінювання та недостатнього стимулювання біоенергетики та геотермальної енергетики; стимулюються приватні домогосподарства до запровадження енергоефективних технологій виробництва електричної енергії не лише з енергії сонячного випромінювання, а й з енергії вітру.
 
Анастасія Люк
 
Коментарі (0)