Рус Укр
ГоловнаВибір редакціїЗаконодавствоЗатримку оформлення субсидій планують компенсувати новою знижкою
Новини ЖКГ
28 Березня 2024 p.
21 Березня 2024 p.
15 Березня 2024 p.
26 Лютого 2024 p.
08 Лютого 2024 p.
31 Січня 2024 p.
29 Січня 2024 p.
18 Січня 2024 p.

Затримку оформлення субсидій планують компенсувати новою знижкою

Перламентарям запропонували боротися із затримкою оформлення субсидій на ЖКП в органах соцзахисту населення. Зокрема, у Верховній Раді зареєстрували законопроект, який передбачає «знижку» на ЖКП в разі «гальмування» відповіді про надання субсидії

У Верховній Раді днями зареєстрували законопроект №3420 «Про запровадження принципу мовчазної згоди при наданні житлових субсидій».

Документом пропонується запровадити принцип мовчазної згоди.

«Суть даного принципу полягатиме у отриманні громадянином права на оплату нарахованих на всю площу житла та фактично спожитих згідно показників засобів обліку житлово-комунальних послуг зі зниженням їх цін та тарифів на 70 відсотків, а у разі звернення за призначенням субсидії для придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива – права на отримання субсидії у подвійному розмірі, за умови якщо ним подано в установленому порядку необхідні документи у повному обсязі, але рішення про призначення (непризначення) субсидії не було прийнято протягом десяти днів після подання документів та отримання необхідних відомостей від відповідних органів», - зазначається в пояснювальній записці.

Зокрема, законопроект пропонує такий розрахунок 70% знижки:

1) сім’я, що складається з 2 пенсіонерів та отримує 1200 грн. пенсії на кожного члена сім’ї, тобто 2400 грн. на сім’ю;

2) сім’я проживає у двокімнатній квартирі;

3) нарахування житлово-комунальних послуг для такої сім’ї орієнтовно становить 1500 грн.

Зазначається, що згідно з даними калькулятора розрахунку житлових субсидій, розмір субсидії для сім’ї становитиме 1337 грн., тобто 89% від нарахованої суми житлово-комунальних послуг.

Ініціатори вважають, що запровадження такої системи стимулюватиме органи соцзахисту вчасно приймати рішення про призначення субсидій, оскільки затримка в ухваленні або ж неприйняття такого рішення матиме наслідком автоматичне збільшення розміру житлових субсидій.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, боржники за газ, окрім попереджень про відключення, будуть отримувати і прохання про оформлення субсидій. Також, постачальники газу не повинні відключати «блакитне» паливо абонентам, які подали документи для її оформлення.

Анастасія Войтко

 
Коментарі (0)