Рус Укр
ГоловнаНовини ЖКГЗаконодавствоЗа самовільне будівництво можуть посилити відповідальність
Новини ЖКГ
28 Березня 2024 p.
21 Березня 2024 p.
15 Березня 2024 p.
26 Лютого 2024 p.
08 Лютого 2024 p.
31 Січня 2024 p.
29 Січня 2024 p.
18 Січня 2024 p.

За самовільне будівництво можуть посилити відповідальність

Під куполом Верховної Ради зареєстрували проект Закону, який націлений зменшити кількість випадків самовільного зайняття земельних ділянок та будівництва на таких ділянках.

У Верховній Раді зареєстрували законопроект №2412а «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за самовільне зайняття земельних ділянок та будівництво на них». Документ має на меті посилити державний контроль за дотриманням законодавства України особами, які здійснюють самовільне зайняття земельних ділянок та будівництво на таких ділянках.

«Основним завданням проекту є сприяння зменшенню випадків самовільного зайняття земельних ділянок та будівництва на таких ділянках, прискорення відновленню порушених прав власників відповідних ділянок та землекористувачів», – йдеться в пояснювальній записці до законопроекту.
 
Законопроектом пропонується:
 
1) викласти в новій редакції статтю 53 «Самовільне зайняття земельної ділянки» Кодексу України про адміністративні правопорушення та доповнити дану статтю частиною другою з кваліфікуючою ознакою – вчинення самовільного захоплення земельної ділянки особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за таке саме порушення;
 
2) викласти в новій редакції статтю 197 (Самовільне зайняття земельної ділянки та самовільне будівництво) Кримінального кодексу України, в тому числі запровадити можливість звільнення від кримінальної відповідальності винної особи (крім організатора групових дій, спрямованих на самовільне зайняття земельної ділянки), яка вперше вчинила злочин, передбачений даною статтею, якщо до притягнення її до кримінальної відповідальності вона звільнила самовільно зайняту земельну ділянку або набула відповідно до законодавства право власності чи користування зайнятою земельною ділянкою та повністю відшкодувала збитки, заподіяні самовільним зайняттям земельної ділянки;
 
3) викласти в новій редакції абзац 16 статті 1 Закону України «Про державний контроль за використанням та охороною земель», який дає визначення поняття «самовільне зайняття земельної ділянки».
 
Як раніше повідомляла «Україна Комунальна», нардепи відправили на повторне друге читання законопроект, який покликаний реформувати дорожню галузь. Документ був зареєстрований ще в минулому році, але досі так і не дочекався схвалення парламентарів для останнього етапу проходження.
 
Коментарі (0)