Рус Укр
ГоловнаНовини ЖКГЗаконодавствоЗа наслідки АТО українці не розплачуватимуться житлом
Новини ЖКГ
28 Березня 2024 p.
21 Березня 2024 p.
15 Березня 2024 p.
26 Лютого 2024 p.
08 Лютого 2024 p.
31 Січня 2024 p.
29 Січня 2024 p.
18 Січня 2024 p.

За наслідки АТО українці не розплачуватимуться житлом

До припинення АТО та усунення її наслідків на території Луганської та Донецької областей діятиме мораторій на примусову реалізацію житла та відключення від мереж житлово-комунальних послуг. Відповідне рішення було прийняте Верховною Радою.

Парламентарії прийняли мораторій на примусову реалізацію житла, примусове відключення від мереж житлово-комунальних послуг, заборону нарахування та стягнення пені та інших штрафних санкцій у разі несвоєчасного здійснення платежів за житлово-комунальні послуги громадянами, які проживають на територіях проведення антитерористичної операції у Донецькій та Луганській областях. За відповідний законопроект проголосувало 300 народних обранців.

Згідно з пояснювальною запискою, метою цього Закону є захист житлових та майнових прав громадян, які проживають на територіях проведення АТО у Донецькій та Луганській областях, на період її дії та на час після завершення, протягом якого цим громадянам буде погашена заборгованість із виплат заробітної плати, стипендій, інших грошових виплат, яка утворилась за час АТО. При цьому зауважується, що для громадян, звільнених у зв’язку зі складними обставинами в регіоні, дія мораторію продовжиться до часу їхнього працевлаштування або відновлення втрачених під час АТО робочих місць.  

Зауважимо, станом на 1 травня поточного року загальний борг населення за спожиті житлово-комунальні послуги склав 11,96 млрд грн, в тому числі: Донецька область – 2,02 млрд грн, Луганська – 1,08 млрд грн.

Борг за квартирну плату становив 2,22 млрд грн, в тому числі: Донецька область – 401 млн грн, Луганська – 197 млн грн.

Загальна заборгованість з виплати заробітної плати в Україні у цей час  становила 999,3 млн грн. Найбільші борги з виплати заробітної плати зафіксовано в Київській області (131 млн грн), Харківській (120 млн грн) і Донецькій (109 млн грн).

Катерина Ляшевська

 
Коментарі (0)