Рус Укр
ГоловнаНовини ЖКГЗаконодавствоВласник сільськогосподарської ділянки може подарувати її лише найближчим родичам
Новини ЖКГ
15 Березня 2024 p.
26 Лютого 2024 p.
08 Лютого 2024 p.
31 Січня 2024 p.
29 Січня 2024 p.
18 Січня 2024 p.
08 Січня 2024 p.
13 Грудня 2023 p.

Власник сільськогосподарської ділянки може подарувати її лише найближчим родичам

До найближчих родичів законодавство відносить чоловіка, дружину, дітей та батьків. Також у цю категорію входять рідні та двоюрідні брати та сестри, дід, баба, онуки, правнуки.
Власник сільськогосподарської ділянки може подарувати її лише найближчим родичам. Як роз’яснили фахівці legalaid.gov.ua, такі обмеження накладають норми ЗУ “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення”.
 
До найближчих родичів законодавство відносить чоловіка, дружину, дітей та батьків. Також у цю категорію входять рідні та двоюрідні брати та сестри, дід, баба, онуки, правнуки. Найближчими родичами вважаються і рідні дядько/тітка, племінники, пасинок, печериця, вітчим та мачуха.
 
Ці вимоги не поширюються на земельні ділянки для садівництва та на земельні ділянки несільськогосподарських угідь. Однак поширюються на ділянки під польовими дорогами, запроєктований для доступу до земельних ділянок.
 
Фахівці роз'яснили, що за договором дарування одна сторона (дарувальник) передає або зобов’язується передати в майбутньому другій стороні (обдаровуваному) безоплатно майно у власність. Договір, що встановлює обов’язок обдаровуваного вчинити на користь дарувальника будь-яку дію майнового або немайнового характеру, не є договором дарування.
 
Власник земельної ділянки с/г призначення може подарувати її, уклавши договір дарування.
 
Під час посвідчення такого договору нотаріус повинен перевірити дотримання вимог щодо загальної площі земельних ділянок с/г призначення, які може набувати у власність одна особа. Така перевірка здійснюється через Державний реєстр речових прав на нерухоме майно, Держземкадастр та Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань. Зазначимо, що максимальний розмір — 100 га на особу.
 
Коментарі (0)