Рус Укр
ГоловнаПублікаціїЗаконодавствоВлада взялася «рихтувати» законодавство ЖКГ
Новини ЖКГ
28 Березня 2024 p.
21 Березня 2024 p.
15 Березня 2024 p.
26 Лютого 2024 p.
08 Лютого 2024 p.
31 Січня 2024 p.
29 Січня 2024 p.
18 Січня 2024 p.

Влада взялася «рихтувати» законодавство ЖКГ

Як бути мешканцям зони АТО з оплатою комунальних послуг, скільки коштує вступити до складу ОСББ та чи можна «прописатися» на дачі, – відповіді шукайте в щотижневому огляді новин «України Комунальної».

Попри тяжке становище країни, пов’язане з бойовими діями на Донбасі, Кабінет Міністрів не забуває про необхідність зміни принципів регулювання суспільних відносин в сфері житлово-комунального господарства. Цього тижня у законодавство сфери ЖКХ запропонували внести деякі зміни, та, подекуди, внесли. Зокрема, Верховна Рада зареєструвала законопроект №4563а від 29 серпня «Про житлово-комунальні послуги». Документ передбачає стягнення пені зі споживачів за несвоєчасну чи/та неповну сплату ЖКП. 

«У разі несвоєчасного та/або не в повному обсязі внесення плати за житлово-комунальні послуги споживач зобов’язаний сплачувати пеню в розмірі 0,1 відсотка суми простроченого платежу, яка нараховується за кожний день прострочення, але не більше 100 відсотків загальної суми боргу, крім визначених законом випадків», – йдеться в тексті законопроекту.
 
Зокрема, у документі уточнюється, що нарахування пені розпочинається з першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку внесення плати за житлово-комунальні послуги. Граничним строком внесення плати за житлово-комунальні послуги є 20 число місяця, що настає за розрахунковим. При цьому пеня за кожний місяць нараховується окремо.
 
 
Проте, у Мінрегіоні запевнили, що це лише спроба трохи «налякати» споживача. Відповідні штрафні санкції – бідьш психологічний, ніж матеріальний захід. Такої думки притримується начальник Управління економіки систем життєзабезпечення Мінрегіону України Наталія Хоцянівська. Вона нагадала, що норма щодо стягнення пені діяла і продовжує діяти в українському законодавстві, проте механізми її нарахування досі невизначені. «Для прикладу: при виникненні у споживача заборгованості у розмірі 100 гривень на місяць йому буде нараховано пеню у розмірі 3 гривень», - зазначила Наталія Хоцянівська.
 
Окрім того, парламент дозволив українцям «прописуватися» на дачах. Верховна Рада 2 вересня проголосувала за проект Закону №2336а «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України». Відповідний документ покликаний врегулювати питання переведення садових і дачних будинків у жилі будинки та реєстрації у них місця проживання.
 
«Наразі законодавство не дозволяє зареєструвати громадянина у садовому чи дачному будинку, оскільки такі будинки не призначені для постійного проживання. Враховуючи соціально-економічні, екологічні чинники, в Україні склалася ситуація, коли значна частина громадян постійно проживає у власних садових чи дачних будинках. Громадяни власними силами здійснюють реконструкцію садових чи дачних будинків, підводять необхідні інженерні мережі і, фактично, проживають у будинках, які за своїми зовнішніми конструкціями та рівнем інженерного обладнання відповідають вимогам, встановленим для житлових будинків», – про це йдеться в пояснювальній записці до законопроекту.
 
Також слід відзначити, що парламент захистив Донбас від проблем з «комуналкою». Верховна Рада встановила мораторій на примусову реалізацію житла, примусове відключення від мереж житлово-комунальних послуг, заборону нарахування та стягнення пені та інших штрафних санкцій у разі несвоєчасного здійснення платежів за послуги ЖКГ жителями Донецької і Луганської областей. Вчора парламент проголосував за відповідний законопроект №4188а. «Необхідність прийняття законопроекту зумовлена наявністю заборгованості з виплат заробітної плати, стипендій, інших грошових виплат населенню та проведенням антитерористичної операції у Донецькій та Луганській областях», – йдеться в пояснювальній записці.
 
Окрім того, парламент вивів «побори» з ОСББ. Верховна Рада України 2 вересня підтримала законопроект №2469а «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку». Документ спрямований зробити діяльність ОСББ більш прозорою. Зокрема, законопроект встановлює, що вступ до складу членів об'єднання співвласників багатоквартирного будинку є безкоштовним.
 
«Непрозора діяльність об'єднань гальмує розвиток цивілізованих відносин щодо функціонування такого виду правовідносин та порушує основні права жильців у таких будинках», – йдеться у пояснювальній записці до законопроекту.
 
Проектом Закону встановлено, що вступ до складу членів об'єднання співвласників багатоквартирного будинку є безкоштовним.
 
Також документ закріплює «заявницький» порядок вступу до складу членів об'єднання (якщо немає відмови у прийнятті до складу членів об'єднання впродовж десяти календарних днів, заявник вважається членом такого об'єднання).
 
 
Окрім того, законопроектом передбачено надання права заявнику, якому відмовлено у праві стати членом об'єднання, оскаржити таку відмову у судовому порядку.
 
Проект Закону визначає, що копії рішень загальних зборів об'єднання співвласників багатоквартирного будинку відповідний орган такого об'єднання повинен надавати впродовж трьох днів з моменту звернення. При цьому такий обов'язок поширюється як щодо вимог членів об'єднання, так і щодо власників приміщень у багатоквартирному будинку, які не є членами об'єднання.
 
Законопроект визначає, що рішення про включення до складу членів об'єднання (відмову у включенні) має ухвалювати виконавчий орган такого об'єднання.
 
Коментарі (0)