Рус Укр
ГоловнаНовини ЖКГАльтернативна енергетикаВлада планує «підігнати» альтернативну енергетику до світових стандартів
Новини ЖКГ
28 Березня 2024 p.
21 Березня 2024 p.
15 Березня 2024 p.
26 Лютого 2024 p.
08 Лютого 2024 p.
31 Січня 2024 p.
29 Січня 2024 p.
18 Січня 2024 p.

Влада планує «підігнати» альтернативну енергетику до світових стандартів

Влада планує простимулювати розвиток альтернативної електроенергетики та привести її до загальносвітових норм. Відповідний законопроект зареєстровано у Верховній Раді України.

Кілька днів тому у Верховній Раді було зареєстровано проект Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення конкурентних умов виробництва електроенергії з альтернативних джерел енергії».

Метою законопроекту, згідно з пояснювальною запискою, є приведення обсягу державного стимулювання розвитку альтернативної електроенергетики до загальносвітових норм, створення сприятливих умов для збалансованого розвитку ринку електричної енергії, виробленої з альтернативних джерел, зокрема таких його сфер, як виробництво електроенергії з використанням енергії біогазу та біопалива, які на сьогоднішній день є аутсайдерами за темпами розвитку в Україні, а також раціонального використання електричної енергії виробниками такої енергії для власних потреб.

Документом пропонується наблизити рівні «зеленого» тарифу на електроенергію, що вироблена з використанням альтернативних джерел енергії, до середньосвітових рівнів; скасувати пільги щодо приєднання об’єктів електроенергетики, що здійснюють виробництво електричної енергії з альтернативних джерел; скасувати вимоги щодо місцевої складової як такі, що суперечать вимогам міжнародних договорів, ратифікованих Україною; встановити розміри винагороди у вигляді надбавки до «зеленого» тарифу за використання складових українського виробництва при проектуванні та будівництві об’єктів енергетики на альтернативних джерелах енергії; вирішити проблему надмірного стимулюванням розвитку виробництва електричної енергії з енергії сонячного випромінювання та недостатнього стимулювання біоенергетики; стимулювати приватні домогосподарства до запровадження енергоефективних технологій виробництва електричної енергії не лише з енергії сонячного випромінювання, а й енергії вітру.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, НКРЕКП знизила «зелені» тарифи. Це стурбувало учасників ринку, адже за законом їх рівень повинен залишатися незмінним ще багато років. Це було головною причиною для входження в бізнес іноземних компаній.

 
Коментарі (0)