Рус Укр
ГоловнаПублікаціїЖитлоВідбудова Донбасу: нардепи хочуть «потрусити» держказну
Новини ЖКГ
28 Березня 2024 p.
21 Березня 2024 p.
15 Березня 2024 p.
26 Лютого 2024 p.
08 Лютого 2024 p.
31 Січня 2024 p.
29 Січня 2024 p.
18 Січня 2024 p.

Відбудова Донбасу: нардепи хочуть «потрусити» держказну

Повернувшись з канікул, народні обранці посилено взялися за вирішення проблем внутрішньо переміщених осіб. Зокрема, нардепи пропонують викроїти з держбюджету кошти на відновлення осель переселенців та укріпити рівень їхнього соціального захисту.

Майже півтора року на території Донецької та Луганської областей України триває антитерористична операція. За цей час уряд визнав непідконтрольними на сході країни дев’ять районів та понад два десятки міст обласного значення, кількість вимушених переселенців з Донбасу зросла до 900 тисяч осіб, а руйнуванням житлового фонду та інфраструктури під час протистояння втратили лік.

Влада запевняє, що усіляко намагається врегулювати конфлікт, відновлює підконтрольні їй населені пункти, які постраждали від воєнних дій, та піклується як про вимушених переселенців, так і тих людей, котрі повернулися у свої домівки на підконтрольних українському уряду територіях Донбасу. Так, лише останньому присвячено близько десятка діючих законодавчих та нормативно-правових актів, серед яких найвагоміші закони «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» та «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення соціального захисту внутрішньо переміщених осіб». Однак, люди скаржаться - на практиці не всі положення цих документів реалізовуються, а дещо, як от повернення у власні оселі на звільнених територіях, взагалі залишається мріями. 
 
Із початком нової сесії під куполом Верховної Ради було зареєстровано відразу декілька законодавчих документів, котрі покликані вирішити проблеми, з якими у сфері житлово-комунального господарства стикаються вимушені переселенці та люди, які проживають на підконтрольних уряду територіях Донецької та Луганської областей, що постраждали внаслідок проведення бойових дій. Зокрема, мова про законопроект №2537а «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2015 рік» (щодо видатків на відновлення житла населення, пошкодженого (зруйнованого) внаслідок проведення антитерористичної операції)» та проекти постанов №2535а «Про заходи із посилення соціального захисту внутрішньо переміщених осіб» та №2534а «Про деякі питання матеріального забезпечення та надання соціальних послуг внутрішньо переміщеним особам». 
 
Так, законопроектом №2537а, згідно з його пояснювальною запискою, передбачається створення умов для можливості фінансування видатків на відновлення пошкоджених і зруйнованих об'єктів житлового фонду Донецької та Луганської областей, що перебуває у власності громадян. 
 
У документі зауважується, що наразі Законом «Про Державний бюджет України на 2015 рік» передбачено субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам на відновлення (будівництво, капітальний ремонт, реконструкцію) інфраструктури у Донецькій та Луганській областях у сумі 291,6 млн грн. Але ці кошти можуть бути направленні лише на відновлення об’єктів державної та комунальної власності. Відшкодування збитків населенню не передбачене, а капітально ремонтувати чи відбудовувати житло самотужки люди не мають змоги.
 
Тож, законопроектом №2537а парламентарям пропонується:
 
1. Збільшити на 250 млн грн доходи державного бюджету за рахунок перевиконання його дохідної частини з надходження податку на додану вартість з вироблених в Україні товарів (робіт, послуг).

 
У документі підкреслюється, що згідно зі звітом Державної казначейської служби щодо виконання Державного бюджету України за січень-липень 2015 року, за вказаний період доходи держбюджету перевищили його планові показники на 20,5 млрд грн. Зокрема, надходження податку на додану вартість з вироблених в Україні товарів (робіт, послуг) перевищили плановий показник більше ніж на 6 млрд грн.
 
2. Змінити назву субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на відновлення (будівництво, капітальний ремонт, реконструкцію) інфраструктури у Донецькій та Луганській областях доповнивши її словами  «у тому числі житла, що перебуває у приватній власності». Це гарантуватиме відновлення житлового фонду, власником якого є населення. 
 
3. І, власне, на 250 млн грн збільшити видатки за вказаною субвенцією.
 
Примітно, раніше це питання пропонувалося вирішити в межах проекту постанови №1813 «Про деякі питання відновлення житла населення, пошкодженого (зруйнованого) внаслідок проведення антитерористичної операції», яка була зареєстрована у Верховній Раді на початку року, однак спочатку її відіслали на доопрацювання, а опісля доопрацювання документ надовго заліг у відповідальних комітетах.
 
Положення постанови №2535а якоюсь мірою доповнюють норми законопроекту №2537. Згідно з пояснювальною запискою, з метою посилення соціального захисту внутрішньо переміщених осіб цим документом Верховній Раді пропонується доручити Кабінету Міністрів вжити 10 невідкладних заходів. До прикладу:
 
- прийняти Порядок відшкодування (компенсації) шкоди особам за нерухоме майно, зруйноване або пошкоджене в ході антитерористичної операції;
 
- внести зміни до Порядку та умов надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на відновлення (будівництво, капітальний ремонт, реконструкцію) інфраструктури у Донецькій та Луганській областях, затвердженого постановою Кабінету Міністрів від 29 квітня 2015 року №250, щодо доповнення переліку об’єктів, на які спрямовується вказана субвенція, будинками житлово-будівельних кооперативів та приватного сектору; 
 
 
- забезпечити встановлення розмірів щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг, для всіх категорій одержувачів виходячи із показника прожиткового мінімуму, та збільшення її розмірів.
 
- прийняти Порядок забезпечення відшкодування вартості проїзду залізничним, автомобільним транспортом, внутрішньо переміщених осіб до залишеного місця проживання, тощо.
 
У постанові №2534а поряд з питаннями соціальної адаптації, зайнятості та оздоровлення внутрішньо переміщених осіб пропонується врегулювати питання щодо перегляду для них тарифів на житлово-комунальні послуги в місцях компактного проживання, а також - переглянути умови призначення житлових субсидій для вимушених переселенців, які орендують житло.
 
Чи зможуть ці депутатські ініціативи вирішити проблемні питання у сфері соціального захисту та матеріальної підтримки внутрішньо переміщених осіб, а також прискорити процес відновлення пошкодженого житлового фонду? – побачимо згодом. Поки ж, маємо надію. 
 
Вадим Менаєв
 
Коментарі (0)