Рус Укр
ГоловнаНовини ЖКГПодіїВ уряді вкотре хочуть обмежити використання фосфатів
Новини ЖКГ
28 Березня 2024 p.
21 Березня 2024 p.
15 Березня 2024 p.
26 Лютого 2024 p.
08 Лютого 2024 p.
31 Січня 2024 p.
29 Січня 2024 p.
18 Січня 2024 p.

В уряді вкотре хочуть обмежити використання фосфатів

Очікується, що вміст фосфатів та інших сполук фосфору в мийних засобах, що використовуються як для побутового, так і для промислового прання та миття, зменшуватиметься поетапно.
В уряді розробляють проект постанови про внесення змін до технічного регламенту мийних засобів, яким мають обмежити використання фосфатів. Участь у цій роботі беруть Міндовкілля, Мінекономіки, Урядовий офіс координації європейської та євроатлантичної інтеграції та Держпродспоживслужба, де і повідомили про зміни, що готуються.
 
Очікується, що вміст фосфатів та інших сполук фосфору в мийних засобах, що використовуються як для побутового, так і для промислового прання та миття, зменшуватиметься поетапно.
 
Окрім внесення змін до технічного регламенту мийних засобів, планується оновити інші документи. Зокрема, перелік національних стандартів щодо визначення методів проведення випробування мийних засобів.
 
Також на розгляд Кабінетові міністрів мають внести проект Плану заходів з державного ринкового нагляду та державного контролю продукції щодо відповідності мийних засобів вимогам технічного регламенту мийних засобів.
 
Нова урядова ініціатива - не перша спроба змінити відповідне законодавство. Так, ще у 2019 році парламент відхилив законопроект, який передбачає заборону миючих засобів, які містять фосфати.
 
Наразі ж розглядається можливість розширити обмеження на інші, окрім пральних порошків, мийні засоби для побутового прання, наприклад, рідкі або ж таблетовані.
 

У Міндовкілля сподіваються, що нове законодавство допоможе зменшити "цвітіння" великих річок, а водоканалам - краще справлятися з очищенням стічних вод. 

 
Коментарі (0)