Рус Укр
ГоловнаНовини ЖКГЗаконодавствоУряд планує тиснути на психіку боржників за ЖКП
Новини ЖКГ
28 Березня 2024 p.
21 Березня 2024 p.
15 Березня 2024 p.
26 Лютого 2024 p.
08 Лютого 2024 p.
31 Січня 2024 p.
29 Січня 2024 p.
18 Січня 2024 p.

Уряд планує тиснути на психіку боржників за ЖКП

Штрафні санкції за невчасну оплату ЖКП у розмірі 0,1% від суми простроченого платежу, які пропонує ввести уряд, більше психологічний, ніж матеріальний захід, – вважають у Мінрегіоні.

Верховна Рада зареєструвала законопроект №4563а від 29 серпня «Про житлово-комунальні послуги». Документ передбачає стягнення пені зі споживачів за несвоєчасну чи/та неповну сплату ЖКП. Проте, відповідні штрафні санкції – бідьш психологічний, ніж матеріальний захід. Такої думки притримується начальник Управління економіки систем життєзабезпечення Мінрегіону України Наталія Хоцянівська, повідомляє прес-служба Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ.

Вона нагадала, що норма щодо стягнення пені діяла і продовжує діяти в українському законодавстві.
 
«Статтею 20 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» встановлено, що одним із зобов’язань споживача є «у разі несвоєчасного здійснення платежів за житлово-комунальні послуги сплачувати пеню у встановлених законом чи договором розмірах». Проте розмір та порядок нарахування пені законодавчо не визначено», - сказала Наталія Хоцянівська.
 
Вона зазначила, що законопроект №4563а - нова редакція Закону України «Про житлово-комунальні послуги», який вже зареєстровано у Верховні Раді, передбачає таку пеню в розмірі 0,1 % суми простроченого платежу, яка нараховується за кожний день прострочення, але не більше 100% загальної суми боргу. При цьому пеня за кожний місяць нараховується окремо. Тобто за 1 повний місяць розмір пені може досягати 3%.
 
«Для прикладу: при виникненні у споживача заборгованості у розмірі 100 гривень на місяць йому буде нараховано пеню у розмірі 3 гривень», - зазначила Наталія Хоцянівська.
 
Вона нагадала, що у разі прийняття зазначеного Закону він вступить в дію з 1 січня 2015 року.
 
Як раніше повідомляла «Україна Комунальна», законопроект №4563а «Про житлово-комунальні послуги» покликаний системно вдосконалити законодавче регулювання відносин у сфері житлово-комунальних послуг. Пропонуємо аналіз законопроекту.
 
Коментарі (0)