Рус Укр
ГоловнаНовини ЖКГЗаконодавствоУкраїнців можуть врятувати від переплати за електроенергію
Новини ЖКГ
28 Березня 2024 p.
21 Березня 2024 p.
15 Березня 2024 p.
26 Лютого 2024 p.
08 Лютого 2024 p.
31 Січня 2024 p.
29 Січня 2024 p.
18 Січня 2024 p.

Українців можуть врятувати від переплати за електроенергію

Парламентарі зареєстрували у Верховні Раді законопроект, який покликаний захистити права споживачів електроенергії від енергопостачальних організацій. Так, народні обранці сподіваються врегулювати відносини на енергетичному ринку.

В кінці минулого тижня у Верховній Раді було зареєстровано законопроект №2944 «Про внесення змін до Закону України «Про електроенергетику», щодо обов'язків енергопостачальників, електропередавальних організацій та споживачів енергії.

Зокрема, документом пропонується врегулювати відносини на ринку енергетики між споживачами та енергопостачальними організаціями. Зокрема, звільнити споживачів від переплати за надані послуги.

Досягти цього, проект Закону пропонує шляхом законодавчого закріплення заборони вимагати зі споживачів електроенергії здійснення авансової оплати за постачання електричної енергії, а також заборони врахування величини потужності у вартість приєднання електроустановок споживачів.

Так, законопроектом пропонується внести зміни в ряд статей Закону «Про електроенергетику»:

У абзаці другому статті 17-2 слова «ступеня напруги в місці приєднання» виключити.

У статті 24 частину шосту викласти у наступній редакції:

«Електропередавальна організація, що здійснює передачу електричної енергії місцевими (локальними) електричними мережами:
не має права відмовити замовнику, який має намір приєднати електроустановки до цих мереж, у наданні послуг з приєднання;

забезпечує розроблення та видачу технічних умов на приєднання електроустановок замовника до мереж такої електропередавальної організації у найближчій точці приєднання;

не має права самостійно змінювати видані технічні умови на приєднання або скасовувати їх з підстав, які не передбачені договором про приєднання».

Статтю 26 доповнити новим абзацом другим такого змісту:

«Споживач зобов’язаний здійснювати оплату фактично спожитої енергії. Забороняється вимагання енергопостачальником зі споживача авансової оплати за поставлену енергію, згідно укладеного договору.»

У зв’язку з цим абзаци другий – десятий вважати відповідно абзацами третім – одинадцятим.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, у парламенті зареєстрували законопроект, який пропонує внести низку змін у тарифну політику. Серед них: детальне обґрунтування тарифів, встановлення лічильників газу та перегляд нормативів витрат теплової енергії.

 
Коментарі (0)