Рус Укр
ГоловнаВибір редакціїЗаконодавствоПарламент може внести зміни в «тарифну політику»
Новини ЖКГ
28 Березня 2024 p.
21 Березня 2024 p.
15 Березня 2024 p.
26 Лютого 2024 p.
08 Лютого 2024 p.
31 Січня 2024 p.
29 Січня 2024 p.
18 Січня 2024 p.

Парламент може внести зміни в «тарифну політику»

У парламенті зареєстрували законопроект, який пропонує внести низку змін у тарифну політику. Серед них: детальне обґрунтування тарифів, встановлення лічильників газу та перегляд нормативів витрат теплової енергії.

У Верховній Раді зареєстрували законопроект №2832 «Про внесення змін до деяких законів України (щодо посилення захисту громадян від необгрунтованого підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги)». Документ пропонує низку змін у тарифній політиці.

Документ пропонує зобов’язати НКРЕКП розміщувати на офіційному сайті детальне обґрунтування змін у тарифах (а також їх структуру) на ЖКП та енергоносії, що надаються населенню.
 
Також законопроект має на меті встановити граничні рівні рентабельності – 10% (без інвестиційної складової) і виробничо-технологічних втрат від 2 до 7%, що закладаються у ціну/тариф на відповідну послугу, що надається населенню. 
 
Зокрема, виробничо-технологічні втрати:
 
- при транспортуванні й розподілі природного газу між споживачами згідно із прогнозним балансом надходження і розподілу природного газу в Україні на 2015 рік складають відповідно по 1,9%. Законопроектом пропонується встановити єдиний показник, що не може перевищувати 2%;
 
- газовидобувних підприємств при видобутку природного газу згідно із прогнозним балансом надходження і розподілу природного газу в Україні на 2015 рік складають 4,6%. Законопроектом пропонується встановити єдиний показник, що не може перевищувати 2%;
 
- у тепломережах при постачанні теплової енергії до споживачів згідно із фактичними даними за 2014 рік в середньому склали 12,8%. Законопроектом пропонується встановити єдиний показник, що не може перевищувати 7%;
 
- при виробництві електроенергії згідно із фактичними даними за 2014 рік: не теплових електростанціях – 8,5%; на атомних електростанціях – 5,7%; при транспортуванні електроенергії – 4,11% та при розподілі (постачанні) між споживачами в мережі – 12,0%. Законопроектом пропонується встановити єдиний показник, що не може перевищувати 7%.
 
Крім того, законопроектом забороняється проектування, будівництво, реконструкція об'єктів у сфері теплопостачання без встановлення побудинкових засобів обліку тепла (лічильників), а також встановлюється зобов’язання центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики в нафтогазовому комплексі, не рідше одного разу в місяць оприлюднювати інформацію про якісні показники (в тому числі калорійність) природного газу, що надходить з газотранспортної системи (магістральних газопроводів) до газорозподільчих мереж.
 
Також змінами до Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про ринок природного газу» встановлюється, що тимчасово, до 1 червня 2017 року весь природний газ вітчизняного видобутку (видобутий на підставі спеціальних дозволів на користування надрами в межах території України, континентального шельфу і виключної (морської) економічної зони) викуповує держава для формування ресурсу природного газу, що використовується для потреб населення, в особі суб’єкта, що уповноважений Кабінетом Міністрів України на формування такого ресурсу, за закупівельними цінами, які для кожного суб'єкта господарювання - власника спеціального дозволу на користування нафтогазоносними надрами встановлюються національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, але не більше 100 дол. США. 
 
Змінами до закону про забезпечення комерційного обліку природного газу встановлюється, що до 1 жовтня 2015 року суб’єкти господарювання, що здійснюють розподіл природного газу на відповідній території, встановлюють побутові лічильники газу 100% споживачам природного газу за рахунок власних коштів із подальшою компенсацією цих витрат інвестиційною складовою в роздрібній ціні на природний газ.
 
В свою чергу, прикінцевими положеннями проекту закону надається доручення Кабінету Міністрів України та НКРЕКП у двомісячний термін переглянути нормативи витрат теплової енергії, що споживається населенням до економічно обґрунтованих із врахуванням реальних кліматичних умов, державних будівельних норм та внести відповідні зміни до тарифів.
 
Згідно з проектом Закону, Кабінету Міністрів доручається у двомісячний термін затвердити Програму модернізації та реконструкції систем теплопостачання населення, із концентрацією всіх можливих фінансових джерел на цьому напрямку. Крім того у місячний термін доручається:
 
- розробити та подати Верховній Раді України інвестиційну програму збільшення обсягу видобутку природного газу в Україні;
 
- офіційно оприлюднити перелік кінцевих власників (вигодонабувачів), що здійснюють видобування природного газу в Україні та перелік підприємств, що видобувають природний газ за угодами про спільну діяльність з оприлюдненням умов таких угод.
 
«Метою законопроекту є посилення захисту населення від необґрунтованого підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги. Вказану мету пропонується досягти шляхом законодавчого визначення конкретних рівнів рентабельності та технологічно-виробничих втрат при теплопостачанні, електропостачанні, газопостачанні та надані житлово-комунальних послуг населенню», – йдеться пояснювальній записці до законопроекту.
 
Як раніше повідомляла «Україна Комунальна», у парламенті зареєстрували законопроект, який пропонує дозволити споживачу самостійно встановлювати прилади обліку природного газу з подальшою компенсацією таких витрат за рахунок коштів, які ним сплачуються за природний газ суб'єкту господарювання.

Катерина Білоус

 
Коментарі (0)