Рус Укр
ГоловнаНовини ЖКГЗаконодавствоУкраїнцям відкриють доступ до реєстру нерухомості
Новини ЖКГ
02 Травня 2024 p.
28 Березня 2024 p.
21 Березня 2024 p.
15 Березня 2024 p.
26 Лютого 2024 p.
08 Лютого 2024 p.
31 Січня 2024 p.
29 Січня 2024 p.

Українцям відкриють доступ до реєстру нерухомості

Верховній Раді пропонується запровадити відкритий доступ до реєстру нерухомого майна з одночасним запровадженням процедури фіксування осіб, які отримують доступ до інформації з нього.

На розгляд Верховної Ради було подано проект Закону про внесення змін до статті 28 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень».

Згідно з пояснювальною запискою, документ спрямований на спрощення процедури доступу до відомостей, які містяться в Державному реєстрі прав про державну реєстрацію прав та їх обтяжень. Зокрема, пропонується встановити, що інформація про речові права та обтяження на нерухоме майно у формі витягу є доступною будь-якій фізичній та юридичній особі.

Цей витяг за запитом має містити також інформацію про історію операцій з нерухомим майном: операцій купівлі-продажу, успадкування, іпотек, заборон відчуження, обтяжень даного об’єкта.

«Відомості щодо реєстраційного номера облікової картки платника податків або серії та номера паспорта громадянина України – власника нерухомості, деталізована інформація про обтяження чи іпотеку є інформацією з обмеженим доступом, яка надається у відповідному витягу лише власнику (власникам) нерухомого майна або їх уповноваженим особам, спадкоємцям або їх уповноваженим особам, та особі (особам), в інтересах якої (яких) встановлено обтяження, або їх уповноваженим особам», - зазначається у пояснювальній записці.

За заявою власника або правоволодільця нерухомого майна, йому надається виписка з реєстру, яка містить відомості про фізичних чи юридичних осіб, які одержали дані про права та обтяження на нерухоме майно (у формі витягу, інформаційної довідки або виписки), та про державних реєстраторів, нотаріусів, представників банків або виконавчої служби, які переглядали дані про права та обтяження на дане нерухоме майно.

На думку розробників законопроекту, запровадження відкритого доступу до реєстру нерухомого майна з одночасним запровадженням процедури фіксування осіб, які отримують доступ до інформації з нього: ліквідує корупційний ринок торгівлі інформацією про речові права на нерухомість; зменшить можливості для рейдерства; зменшить масштаб шахрайських схем з нерухомістю;  зменшить ризики для юридичних та фізичних осіб при здійсненні операцій купівлі-продажу нерухомого майна; тощо.

 
Коментарі (0)