Рус Укр
ГоловнаНовини ЖКГПодіїСпрощено процедуру отримання допомоги вагітним і породіллям
Новини ЖКГ
28 Березня 2024 p.
21 Березня 2024 p.
15 Березня 2024 p.
26 Лютого 2024 p.
08 Лютого 2024 p.
31 Січня 2024 p.
29 Січня 2024 p.
18 Січня 2024 p.

Спрощено процедуру отримання допомоги вагітним і породіллям

Тепер отримання допомоги можна оформити через портал «Дія», натомість раніше для цього була обов’язкова паперова довідка.
Кабінет міністрів на засіданні 3 листопада ухвалив зміни до Порядку призначення і виплати державної допомоги сім’ям з дітьми, про це повідомляє пресслужба Міністерства соціальної політики.
 
Ухвалені зміни передбачають спрощення порядку отримання державної допомоги для жінок, які не застраховані в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, у зв’язку з вагітністю та пологами (тобто жінок, які не працюють і/або зареєстровані в центрі зайнятості, студенток, жінок, звільнених у зв’язку з ліквідацією підприємства тощо).
 
Тепер отримання допомоги можна оформити через портал «Дія», натомість раніше для цього була обов’язкова паперова довідка. Водночас таку можливість поки залишають, якщо скористатися «Дією» з технічних причин неможливо.
 
«Остаточний перехід на призначення допомоги без подання довідки у паперовій формі відбудеться після запровадження електронної взаємодії порталу "Дія" з Реєстром медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я», — пояснюють у Мінсоцполітики.
 
Рішення про спрощене оформлення допомоги стосується приблизно 14 тисяч вагітних або породіль на місяць.
 
Жінки у зв’язку з вагітністю або пологами мають право на грошові виплати на період декрету, які становлять 25% розміру прожиткового мінімуму для непрацездатної людини (з 1 грудня 2021 року ця сума становить 2 749 грн).
 

Декретна відпустка становить 126 днів — 70 днів до пологів і 56 днів після них. У разі ускладнень або народження більше ніж однієї дитини відпустку можуть збільшити до 140 днів. 

 
Коментарі (0)