Рус Укр
ГоловнаПублікаціїЗаконодавствоСміття загальнодержавного значення
Новини ЖКГ
28 Березня 2024 p.
21 Березня 2024 p.
15 Березня 2024 p.
26 Лютого 2024 p.
08 Лютого 2024 p.
31 Січня 2024 p.
29 Січня 2024 p.
18 Січня 2024 p.

Сміття загальнодержавного значення

Уряд планує зменшити перелік дозвільних документів, який потрібен для експлуатації звалищ твердих побутових відходів. Експерти вважають, що подібні ініціативи тільки посилять корупцію

Уряд планує зменшити перелік дозвільних документів, який потрібен для експлуатації звалищ твердих побутових відходів. У разі прийняття відповідного закону, такі дозволи будуть надаватися органами центральної виконавчої влади, а не на місцевому рівні. Проте експерти вважають, що подібні ініціативи тільки посилять корупцію.

Заборона на дозвіл

Міністерство економічного розвитку та торгівлі оприлюднило на своєму сайті законопроект, яким пропонується внести зміни в діюче законодавство щодо скорочення кількості документів дозвільного характеру. Згідно пояснювальної записки реалізація проекту закону дозволить здійснити кроки з дерегулювання підприємницької діяльності шляхом скорочення приблизно 50% дозвільних документів.

Документ розроблено на виконання заходів Національного плану дій на 2012 рік щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010-2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава», затвердженого Президентом Віктором Януковичем. Згідно наказу Голови держави, в країні треба скасувати до 70% існуючих дозвільних процедур.

Читайте також: Сміттєва криза: чим далі, тим страшніше

«Значна кількість документів дозвільного характеру, отримання яких вимагається законодавством від суб’єктів господарювання під час започаткування та здійснення господарської діяльності, значно ускладнюють умови ведення бізнесу і є одним із факторів його надмірної зарегульованості», - стверджується в пояснювальній записці до законопроекту. Загалом пропонується скасувати 49 документів, що включені до Переліку документів дозвільного характеру, затвердженого Законом України від 19.05.2011 № 3392 (приблизно 34%) та 20 документів дозвільного характеру, які не увійшли до Переліку, затвердженого Законом, проте необхідність їх отримання встановлена спеціальними законами, виключивши з них відповідні норми.

Неоране правове поле

Згідно документу в законі «Про відходи» виключаються пункти частини першої статті 20, що позбавляє місцеві державні адміністрації та органи місцевого самоврядування права на надання дозволів на будівництво або реконструкцію звалищ та надання дозволів на експлуатацію звалищ відходів. Також це позбавляє місцеві органи влади права зупиняти  дії дозволу на експлуатацію об'єкта поводження з небезпечними відходами в разі порушення норм  і  правил  охорони навколишнього  природного середовища та надавати дозволи  на  експлуатацію об'єкта поводження з небезпечними відходами.

Читайте також: Стихійне лихо Львівщини

Нагадаємо, всього по Україні закритих сміттєзвалищ та таких, що вже не діють, нараховується 258 одиниць загальною площею 436 Га. Загальна площа ж полігонів та сміттєвих звалищ по Україні на кінець 2011 року склала 9112 Га, з яких 874 Га – перевантажені, та 1378 є такими, що не відповідають нормам безпеки.

«Скорочення комплекту необхідної для роботи в сегментах ТПВ і поновлюваної енергетики дозвільних документів в цілому є позитивним для розвитку інвестиційних проектів. Проте не зрозуміло, хто тепер видаватиме дозволи на будівництво та реконструкцію звалищ відходів. Якщо замість місцевих органів влади ці дозволи видаватиме центральний орган влади, то про спрощення процедури отримання дозвільних документів годі й казати» - вважає виконавчий директор IBCentre Юлія Березовська.

Альтернативна... корупція

Також законопроектом пропонується зі ст. 6 закону «Про альтернативні джерела енергії» виключити з організаційного забезпечення діяльності у сфері альтернативних джерел енергії надання дозволів заявникам на виробництво геотермальної енергії, дозволів на розміщення обладнання, яке використовує сонячне  випромінювання,  вітер,  хвилі  морського прибою, для створення об'єктів альтернативної енергетики, дозволів заявникам  на  будівництво  або відновлення об'єктів гідроенергетики на малих річках; дозволів заявникам на створення мереж для транспортування  до споживачів енергії, виробленої з альтернативних джерел.

Читайте також:  Біогаз на зміну традиціям

«Якщо вдасться зменшити кількість дозвільних документів на один з тисячі, то це вже добре. Всім відомо, що розвиток альтернативної енергетики гальмується корупцією. Хочеш отримати дозвіл – плати», - повідомив президент Асоціації учасників ринку альтернативних видів палива та енергії України Віталій Давій.

Хотілось би вірити, що ініціативи уряду полегшать отримання дозвільних документів інвесторами. Хоча ті ініціативи щодо централізації дозвільної процедури, які були прийняті раніше, є вигідні лише великим учасникам ринку, вважають експерти. Маленьким компаніям навпаки вже довелося відчути посилення корупції через необхідність вирішення питань у більш високих кабінетах.

 

Сергій Купін

 
Коментарі (0)