Рус Укр
ГоловнаПублікаціїЗаконодавствоСміття стане «дорогим задоволенням»
Новини ЖКГ
28 Березня 2024 p.
21 Березня 2024 p.
15 Березня 2024 p.
26 Лютого 2024 p.
08 Лютого 2024 p.
31 Січня 2024 p.
29 Січня 2024 p.
18 Січня 2024 p.

Сміття стане «дорогим задоволенням»

Парламент підтримав законопроекти, згідно з якими сміттєвих звалищ в країні стане менше, а суми в платіжках за комунальні послуги - більше.

Слабкі спроби облдержадміністрацій вирішити проблему стихійних звалищ до успіху не привели. Незважаючи на те, що в країні часто говорять про швидку реалізації безлічі проектів, спрямованих на переробку твердих побутових відходів (ТПВ), питання утилізації сміття все ще залишається надмірно актуальним.
 
Побутова катастрофа

Сьогодні в країні спостерігається стійка тенденція до збільшення обсягів твердих побутових відходів, які вивозяться для поховання на 4157 сміттєвих звалищ і полігонів загальною площею близько 7,4 тис. га. Про це йдеться в пояснювальній записці до законопроекту № 10501 народних депутатів Юлії Льовочкіна і Юрія Мірошниченка (обидва - фракція «Партія регіонів»), яким пропонується внести зміни до законодавства щодо удосконалення механізму правового регулювання та посилення відповідальності в сфері поводження з відходами.

Таким чином, Україна входить в число країн з найбільш високими абсолютними обсягами утворення та накопичення побутових відходів. Щорічно їх утворюється 12 млн т. Нікчемна частка - лише 7% з них переробляється, а 4% - спалюється на двох сміттєспалювальних заводах - київської «Енергії» і ще одному в Дніпропетровську.

У той же час, полігонів для поховань сміття в країні просто катастрофічно не вистачає. За оцінками експертів, для того, щоб розвантажити стихійні звалища, потрібно виділити землю ще під 700 полігонів.
 
Будуть правила - будуть інвестори

Незважаючи на те, що сфера поводження з побутовими відходами в Україну саме завдяки стійкості ринку і високому рівню інвестиційної привабливості, іноземний бізнес особливої активності з вкладення коштів у цю галузь не проявляють. Представництва найбільших світових компаній в Україну, що працюють в сфері ТПВ - німецька Remondis і французька Veolia занімаються лише збором і вивезенням сміття. Українська компанія «Грінко» свого часу планувала зайнятися переробкою ТПВ, але потім від цієї ідеї відмовилася.

За словами PR-менеджера «Грінко», (вивезення та утилізація ТПВ) Сергія Устімова, компанія тільки за останні роки інвестувала у створення європейської системи поводження з відходами близько 15 млн євро. Так був побудований перший сміттєсортувальний завод у Києві, а в регіонах - сміттєсортувальні станції, впроваджений роздільний збір відходів, закуплено контейнери і техніку.

Читайте також: Сміттєва криза: чим далі, тим страшніше

Підтримали законодавчу ініціативу парламентаріїв в Госнацпроекте. Ще в 2010 році був створений національний проект «Чисте місто», метою якого є створення індустрії переробки сміття. «Прийняття в цілому законопроекту № 10501 дозволить забезпечити реалізацію проекту, а саме - створити комплекс по переробці твердих побутових відходів», - сказав на одній з прес-конференцій голова Госнацпроекта Владислав Каськів. В рамках проекту планується будівництво 10 сміттєпереробних заводів, сумарна вартість будівництва яких оцінюється більш, ніж в 430 млн євро.

Читайте також: Сміття загальнодержавного значення

Однак істотною перешкодою для потоку приватного капіталу на цей ринок є низька рентабельність такого бізнесу. До цих пір проблеми тарифоутворення та рівня оплати населенням послуг переробки відходів на державному рівні не вирішувалися. Те, що бачать в своїх платіжках громадяни - передбачає тільки оплату збору і захоронення сміття. «Маючи значний досвід інвестицій в цю галузь, ми можемо стверджувати, що при існуючих умовах ринок непривабливий для інвестицій. Як завжди, все впирається в питання тарифів. Якщо тут будуть зрушення, на ринку утворюється сприятлива ситуація, тоді, звичайно, ми розглянемо питання про подальше інвестування», - розповів «У.К.» Сергій Устимов.
 
Перед регулятором всі єдині
 
Ще однією законодавчою ініціативою парламентарів, - законопроектом № 10499, - передбачається віднести компанії, що займаються переробкою і похованням ТПВ до суб'єктів природних монополій, діяльність яких буде регулювати Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг. Таким чином, комісія формуватиме і забезпечуватиме прогнозованість цінової політики на ринках переробки та розміщення побутових відходів, встановлювати тарифи на зазначені послуги, сприяти розвитку конкуренції на ринках переробки та розміщення побутових відходів.

При цьому законопроектом пропонується позбавити місцеві органи влади права затверджувати тарифи на збирання та перевезення ТПВ. Займатися вивезенням та утилізацією сміття, як і раніше будуть комунальні підприємства міст і сіл, а регулювати їх діяльність будуть з Києва. Причому, які це будуть тарифи - ще невідомо. Тому домовиться місцевої влади з фірмами, які надають ці послуги, буде ой як непросто - адже головна складова - оплата - буде залежати від рішення Нацкомуслуг.

Екс-міністр з питань ЖКГ Олексій Кучеренко вважає, що для Україні практика регулювання сфери поводження з ТПВ призведе до хаосу. Адже, якщо в інших країнах, наприклад, Румунії, існує орган, який визначає подібну тарифну політику, то у нас все набагато складніше.

Читайте також: Стихійне лихо Львівщини

«Потрібно навести порядок в інших сферах житлово-комунальних послуг, адже там твориться хаос, - говорить Олексій Кучеренко. - Ринок утилізації відходів повинен бути конкурентним. А для цього регуляторний орган не потрібен». Він також зазначив, що ця законодавча ініціатива повинна пройти громадське обговорення і, в першу чергу, - обговорення серед самих учасників ринку. Свою думку повинні також висловити і представники місцевих органів влади.

З ним частково згоден і представник компанії «Грінко» Сергій Устимов. «Перевізники стверджують тарифи в кожному регіоні, при цьому рентабельність такої діяльності законодавчо обмежена. Передача повноважень по затвердженню тарифів одному органу влади, можливо, зробить процедуру більш зручною та швидкою. Однак, слід розуміти, що затвердження єдиних тарифів на вивіз ТПВ в масштабах країни практично неможливо, так само, як і єдиних тарифів на інші комунальні послуги: надто різні витрати несуть перевізники в тих чи інших регіонах», - вважає він.

Втім, існує й інша проблема, яка в основному і стримує розвиток ринку: введення тарифів в дію. Справа в тому, що, з одного боку, тарифи у кожної фірми і кожної послуги з утилізації ТПВ одні, а для населення місцеві влади встановлюють інші, за якими жителі платять за ці послуги. «І саме зі зміною цього тарифу виникають проблеми, оскільки навіть незначне його підвищення розглядається як політичне питання, - впевнений пан Устимов. - У результаті, позитивні зміни на ринку вивезення та утилізації ТПВ відбудуться лише за умови створення ринкових механізмів, які б зробили галузь привабливою для інвестицій».
 
Злочин і кара
 
Якщо зазначені законопроекти будуть прийняті в цілому, населення з 1 січня 2013 зобов'яжуть укладати договори на вивіз ТПВ з юридичною особою, що буде визначено місцевими органами влади.

Також українців зобов'яжуть сортувати побутові відходи - з 1 січня 2016 захоронення відходів, які не були оброблені або перероблені, теж буде заборонено. При цьому за порушення цих норм парламентарії обіцяють ввести санкції - штраф у розмірі 100-300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1,7-5,1 тис. грн.) І для посадових осіб - 300-500 мінімумів (5,1-8, 5 тис. грн.). При повторному порушенні - грошове стягнення збільшиться вдвічі.

Крім того, згідно законопроектів, українці оплатять також і переробку побутових відходів.

Зараз середній тариф за утилізацію відходів в Україну становить близько 30 грн / кубометр сміття. Виходить близько 7-8 гривень в місяць на одного жителя. З введенням оплати за переробку відходів тарифи зростуть у кілька разів.

 
Коментарі (0)