Рус Укр
ГоловнаНовини ЖКГЗаконодавствоСистема Держархбудконтролю піде під реформування
Новини ЖКГ
28 Березня 2024 p.
21 Березня 2024 p.
15 Березня 2024 p.
26 Лютого 2024 p.
08 Лютого 2024 p.
31 Січня 2024 p.
29 Січня 2024 p.
18 Січня 2024 p.

Система Держархбудконтролю піде під реформування

Мінрегіон підготував законопроект про реформування системи державного архітектурно-будівельного контролю. Його прийняття сприятиме удосконаленню містобудівної діяльності.

Мінрегіон розпочав роботу над законодавчою базою, яка дозволить реформувати систему державного архітектурно-будівельного контролю. Про це «Україні Комунальній» повідомили у прес-службі відомства.

За інформацією фахівців Міністерства, вже підготовлено та внесено на розгляд Уряду проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань регулювання містобудівної діяльності та державного архітектурно-будівельного контролю». Планується, що документ розглянуть на найближчому засіданні Кабінету Міністрів.

«Законопроектом зокрема передбачається можливість здійснення державного архітектурно-будівельного контролю та дозвільно-погоджувальних процедур у будівництві на місцевому рівні. Проектом також пропонується запровадження системи державного нагляду за прийняттям рішень у сфері містобудування та здійсненням державного архітектурно-будівельного контролю; удосконалення процедури подання декларації про виконання підготовчих та будівельних робіт шляхом установлення вичерпного переліку підстав для їх  повернення; виключення необхідності інформування замовниками місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування про отримані документи на початок будівництва та прийняття в експлуатацію об’єктів, скасування відповідальності за неподання такої інформації тощо» - йдеться у повідомленні.

Водночас фахівці Мінрегіону зазначають, що концепція реформування держархбудконтролю передбачає дотримання балансу стримувань і противаг між державними і місцевими органами управління. А також зауважують, що прийняття цього Закону сприятиме удосконаленню містобудівної діяльності та посиленню ролі місцевих органів виконавчої влади і органів місцевого самоврядування у комплексному розвитку територій в інтересах територіальних громад.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, у Мінрегіоні мають намір боротися з корупцією у будівельній галузі шляхом усунення її підвалин, а не людей-корупціонерів. Зокрема, під переформатування піде робота Держархбудінспекції та Реєстраційної служби.

 
Коментарі (0)