Рус Укр
ГоловнаВибір редакціїЗаконодавствоРахунки за «комуналку» можуть знизити за відсутності лічильників
Новини ЖКГ
09 Травня 2024 p.
02 Травня 2024 p.
28 Березня 2024 p.
21 Березня 2024 p.
15 Березня 2024 p.
26 Лютого 2024 p.
08 Лютого 2024 p.
31 Січня 2024 p.
29 Січня 2024 p.

Рахунки за «комуналку» можуть знизити за відсутності лічильників

Комітетам Верховної Ради надали на ознайомлення законопроект, який дозволив би обраховувати плату за комуналку зі знижувальним коефіцієнтом для споживачів, які проживають у житлових будинках, не обладнаних засобами комерційного обліку комунальних послуг.

У Верховній Раді зареєстрували законопроект №2636 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення належного комерційного обліку природного газу, теплової енергії, гарячої та холодної води для населення». Відповідний документ пропонує обраховувати плату  за комуналку зі знижувальним коефіцієнтом для споживачів, які проживають у житлових будинках, не обладнаних засобами комерційного обліку комунальних послуг.

«Метою законодавчого акту є спонукання надавачів послуг з розподілу природного газу, централізованого опалення, гарячого та холодного водопостачання до забезпечення належного комерційного обліку об’єму реалізації таких послуг, а населення – до економного споживання енергоресурсів. Для реалізації указаних цілей пропонується покласти обов’язок на виконавців зазначених комунальних послуг забезпечити житлові будинки засобами вимірювальної техніки (лічильниками). У разі невиконання цього обов’язку, пропонується запровадити поетапне зменшення плати за спожиті комунальні послуги шляхом множення ціни/тарифу на відповідний зменшувальний коефіцієнт, без відшкодування відповідним суб’єктам господарювання отриманих через це збитків», – йдеться у пояснювальній записці до законопроекту.
 
Згідно з пропонованою редакцією Закону, плата за послуги централізованого опалення та гарячого водопостачання споживачам, які проживають в житлових будинках, не забезпечених теплолічильниками, регуляторами температури, приладами комерційного обліку об’єму споживання гарячої води, обраховується шляхом множення ціни теплової енергії та/або гарячої води на такий знижувальний коефіцієнт:
 
1) з 1 січня 2016 року – 0,8;
2) з 1 січня 2017 року – 0,6;
3) з 1 січня 2018 року – 0,5.
 
«Збитки суб'єктів господарювання, що здійснюють розподіл природного газу на відповідній території від застосування знижувального коефіцієнту при реалізації природного газу таким споживачам, не відшкодовуються», – йдеться у порівняльній таблиці законопроекту.
 
Як раніше повідомляла «Україна Комунальна», через подорожчання ЖКП Київ прискорив темп встановлення загальнобудинкових засобів обліку теплової енергії. Наразі по місту не вистачає до 5 тис. таких лічильників. «Скидатимуться» на них усім людом: і місцева влада, і енергопостачальники, і інвестори.
 
Катерина Білоус
 
Коментарі (0)