Рус Укр
ГоловнаНовини ЖКГЗаконодавствоРада оцінила інтерконект для енергетиків
Новини ЖКГ
28 Березня 2024 p.
21 Березня 2024 p.
15 Березня 2024 p.
26 Лютого 2024 p.
08 Лютого 2024 p.
31 Січня 2024 p.
29 Січня 2024 p.
18 Січня 2024 p.

Рада оцінила інтерконект для енергетиків

Парламент в цілому ухвалив проект закону №9011, яким передбачається внести зміни до законодавства щодо плати за приєднання до мереж суб'єктів природних монополій.

Парламент в цілому ухвалив проект закону №9011, яким передбачається внести зміни до законодавства щодо плати за приєднання до мереж суб'єктів природних монополій.

Документом, автором якого є народний депутат Микола Мартиненко (фракція НУ-НС), пропонується визначити нову прозору процедуру визначення порядку та плату за приєднання до мереж монополістів, виходячи з економічних і технічних характеристик існуючих електричних і газових мереж.

Законопроектом пропонуються засади, на яких мають базуватися Правила приєднання електроустановок до електричних мереж, систем газоспоживання до газових мереж, визначаються джерела фінансування електропередавальних та газорозподільних компаній.

Таким чином документом запропоновані окремі порядки приєднання до електричних мереж в залежності від типу електроустановок замовників. Зокрема, вводиться поняття «стандартне приєднання», під яким розуміється приєднання до діючих мереж електропередавальної організації електроустановки потужністю до 16 кВт, на відстані до 300 метрів по прямій лінії від межі земельної ділянки замовника до місця забезпечення потужності. Зазначений окремий порядок «стандартного приєднання» стосується переважної більшості населення – замовників приєднання до електричних мереж електропередавальних компаній.

Законопроект передбачає усереднені величини вартості стандартного приєднання, які встановлюються на визначений період для кожної області, міст Києва та Севастополя і розраховуються Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики (НКРЕ). Окрім того, проектом закону визначається порядок приєднання об’єктів електроенергетики, які виробляють електричну енергію з використанням альтернативних джерел енергії.

Фінансування такого приєднання законопроектом пропонується здійснювати частково за рахунок тарифів на передачу енергії, а частково за рахунок зворотної фінансової допомоги, яка надається замовником електропередавальній організації. Встановлюється термін повернення допомоги, який не може перевищувати 10 років.

 
Коментарі (0)