Рус Укр
ГоловнаНовини ЖКГЗаконодавствоПослуги ЖКГ уникнули обліку
Новини ЖКГ
28 Березня 2024 p.
21 Березня 2024 p.
15 Березня 2024 p.
26 Лютого 2024 p.
08 Лютого 2024 p.
31 Січня 2024 p.
29 Січня 2024 p.
18 Січня 2024 p.

Послуги ЖКГ уникнули обліку

Парламент не підтримав введення мораторію на безоблікове централізованого опалення і водопостачання. Втім, уряд готує новий законопроект, прийняття якого загрожує штрафами споживачам без лічильників.
Верховна Рада сьогодні не прийняла у першому читанні урядовий проект закону № 2052, яким пропонувалося зобов’язати споживачів вести комерційний облік теплової енергії та води. Так, підтримали його лише 10 народних депутатів, «проти» прийняття законопроекту за основу проголосували 108 парламентарів. Більшість – 229 депутатів – не голосували взагалі, а інші – утримались. Примітно, що майже всі народні обранці, які не брали участь у голосуванні за урядовий законопроект є представниками фракції «Партії регіонів». 
 
Нагадаємо, документ, який не пройшов сьогодні перше читання, встановлював мораторій на безоблікове централізоване гаряче та холодне водопостачання населенню - з січня 2018 року, а постачання теплової енергії - з 1 жовтня 2017 року. При цьому під комерційним обліком варто розуміти як забезпечення побутових споживачів індивідуальними лічильниками, так і вузлами побудинкового обліку.
 
Закупівлю лічильників, згідно з проектом,  планувалося фінансувати за рахунок споживачів, а їх утримання і обслуговування - відшкодовувати через тарифи на зазначені послуги. 
 
Втім, як раніше повідомляла «Україна Комунальна», проект № 2052 зазнав критики ще під час його розгляду у профільному Комітеті Ради з питань будівництва, містобудування, ЖКГ та регіональної політики у квітні цього року. Тоді члени Комітету, а також експерти  наголошували на скасуванні поняття «балансоутримувач», а також замінити поняття «виконавця послуги» на «виробника», що фактично означало б роботу підприємств ЖКГ - природних монополістів - із споживачами за прямими контрактами. Однак, ці зауваження не були враховані. 
 
Але уряд вже встиг підготувати новий проект закону. Так, 3 вересня на офіційному сайті Мінрегіону оприлюднено новий текст законопроекту «Про комерційний облік теплової енергії, води та водопостачання», яким пропонується надавати послуги централізованого опалення та гарячого водопостачання тільки за умови наявності приладів обліку для юридичних осіб, що здійснюють управління багатоквартирним будинком (ОСББ, ЖБК) - із січня 2018 року, а для всіх інших категорій споживачів - з 1 січня 2017 року. Лічильники на холодну воду абоненти, у разі ухвалення закону, будуть змушені встановити швидше: для ОСББ комерційний облік може стати обов'язковим вже з 2017 року, а для всіх інших - з 1 січня 2016 року.
 
Принциповою відмінністю від скасованого є те, що у проекті з’явилася норма, якою передбаченні штрафи за без облікове споживання ресурсів та енергії. Планується штрафувати за зрив закріплених документом термінів посадових осіб ОСББ та інших юросіб - управителів будинків, а також підприємців-фізосіб і представників компаній, що є виконавцями послуг, на суму від 10 до 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (170-510 грн). Ухилення від виконання приписів органів державного контролю за виконанням норм цього закону пропонується карати штрафами на суму від 20 до 100 неоподатковуваних мінімумів ( 340-1700 грн).
 
Коментарі (0)