Рус Укр
ГоловнаНовини ЖКГЗаконодавствоПодатком на нерухомість можуть обтяжити всіх
Новини ЖКГ
28 Березня 2024 p.
21 Березня 2024 p.
15 Березня 2024 p.
26 Лютого 2024 p.
08 Лютого 2024 p.
31 Січня 2024 p.
29 Січня 2024 p.
18 Січня 2024 p.

Податком на нерухомість можуть обтяжити всіх

Уряд ініціює скасування пільг по сплаті податку на нерухомість. Крім того, має наміри розширити базу оподаткування за рахунок об'єктів комерційної нерухомості.

Кабінет Міністрів пропонує скасувати неоподатковуваний податком на нерухомість мінімум загальної житлової площі для всіх видів об'єктів, а також розширити базу оподаткування за рахунок об'єктів комерційної нерухомості. Відповідний законопроект Кабміну №5079 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України (щодо податкової реформи)» зареєстрований у Верховній Раді 15 вересня.

Згідно з пояснювальною запискою, законодавчий документ передбачає розширення бази оподаткування податком на нерухоме майно за рахунок оподаткування комерційної нерухомості (будівлі підприємств і склади, готелі, ресторани і бари, туристичні бази, торгові центри, магазини, СТО, їдальні, бази та склади підприємств торгівлі й громадського харчування, казино, ігорні будинки, будівлі лазень тощо).

Передбачається також надання права місцевим органам влади встановлювати ставки податку на нерухоме майно для об'єктів житлової та нежитлової нерухомості в розмірі до 2% мінімальної зарплати за 1 кв. м площі об'єкта оподаткування.

Крім того, законопроект передбачає перенесення плати за землю до складу місцевих податків і консолідацію плати за землю з податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки в складі податку на нерухоме майно.

Нагадаємо, в Україні з 1 січня 2013 року вступила в силу норма Податкового кодексу, згідно з якою житлова нерухомість, яка перебуває у власності як фізичних, так і юридичних осіб (у тому числі і нерезидентів), оподатковується.

Згідно з законодавством, пільги по сплаті податку на нерухомість надаються власникам нерухомості, якщо сумарна площа житла не перевищує: для квартир - на 120 кв. м, будинків - 250 кв. м, квартир і будинків - 370 кв. м.

 
Коментарі (0)