Рус Укр
ГоловнаПублікаціїЗаконодавствоБіженців «навантажили» комунальними платежами
Новини ЖКГ
28 Березня 2024 p.
21 Березня 2024 p.
15 Березня 2024 p.
26 Лютого 2024 p.
08 Лютого 2024 p.
31 Січня 2024 p.
29 Січня 2024 p.
18 Січня 2024 p.

Біженців «навантажили» комунальними платежами

Звільнення від оплати комуналки на період тимчасової відсутності актуально для багатьох українців. Тарифи б'ють рекорди зростання і платити «за повітря» - задоволення не з дешевих. Складніше переселенцям, адже від оплати за покинуте житло їх не звільнили.

У жовтні Верховна Рада ухвалила потрібний і важливий Закон «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб». По-перше, кількість біженців-переселенців зі Сходу України налічує на сотні тисяч. По-друге, більшість із них до цього часу фактично перебуває в статусі осіб без певного місця проживання, тобто осіб не зареєстрованих за місцем фактичного проживання.

Довідкою ситий не будеш

Зараз в Україні діє Закон №1207-VII «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України». Ухвалювався він у квітні цього року в поспіху і захищає біженців, м'яко кажучи, не найкращим чином. Так, за Законом відшкодування матеріальної шкоди, заподіяної переселенцям, повністю покладено на Росію, а замість реєстрації місця проживання передбачає видачу довідок про підтвердження місця перебування. Довідка - не штамп в паспорті, а відшкодування шкоди з таким же успіхом можна було покласти на ДНР з ЛНР, або «Кримнаш». Результат від цього не змінився.

Новий закон, підписання якого Президентом очікуємо в найближчі дні, кардинально змінює ситуацію. Біженці, переселенці отримають чіткий правовий статус і можливість зареєструватися за місцем фактичного проживання, будь то гуртожиток, пансіонат або дачне селище - позначка про реєстрацію буде вноситися в довідку про взяття на облік в місцевому управлінні соціального захисту населення.

Читайте також: Тарифи на воду залишаються без обгрунтування

Правда, багато положень закону є декларативними, але формально він наділив переселенців цілим рядом додаткових прав: на пільговий кредит, безкоштовний проїзд до покинутого місця проживання, виділення земельних ділянок, забезпечення безкоштовним харчуванням у перший місяць тощо.

Платити без поблажок

А ось про регулювання взаємовідносин у житлово-комунальній сфері в новому законі всього кілька рядків. Місцевій владі він наказав забезпечити переселенців тимчасовим або соціальним житлом, але лише при оплаті ними вартості житлово-комунальних послуг.

Оплата ЖКП важливе питання адаптації переселенців до нових умов життя. Справа в тому, що від'їзд з квартири або будинку сам по собі нічого не змінює. Постановка житлово-комунальних послуг «на паузу» процедура складна і бюрократизована. Згідно з чинним законодавством, ініціювати її може лише сам споживач, та й не від усіх ЖКП можна відмовитися.

Переселенцям житлово-комунальні послуги надаються на загальних підставах. Новий закон це зайвий раз підтвердив. Так що вибір у них невеликий: або оплачувати житлово-комунальні послуги за обома місцями проживання без будь-яких поблажок, або спробувати «втиснутися» в діючий порядок відмови від надання послуг на час відсутності. Багато переселенці залишали своє житло екстрено, а зараз проживають за сотні кілометрів від своїх ЖЕКів і постачальників послуг - це завдання не з простих.

Основна норма, що дозволяє економити на комунальних послугах у зв'язку з тимчасовою відсутністю, прописана в Законі «Про житлово-комунальні послуги». Згідно з пунктом 6 статті 20 Закону споживачі мають право на несплату вартості ЖКП за період тимчасової відсутності споживача та/або членів його сім'ї при відповідному документальному оформленні. Однак отримати «індульгенцію» на несплату всіх послуг одним махом не можна. Житлово-комунальні послуги надаються на договірних засадах. Виконавці послуг різні. Тому від кожної послуги потрібно «відкріплятися» окремо. Для переселенців пройти сім кіл кабінетів - завдання майже неможливе, а при відправці документів поштою - довга і з непередбачуваним результатом.

Однієї заяви мало

«Фокус» в тому, що скористатися нормою Закону про ЖКП про тимчасову неоплату послуг без будь-яких застережень і уточнень можна лише щодо вивезення ТПВ. Для цього споживач повинен подати виконавцю заяву і прикласти до нього документ, що підтверджує відсутність: довідку з місця тимчасового проживання, роботи, лікування, навчання, проходження військової служби чи відбування покарання. Ця норма прямо прописана в Типовому договорі про надання послуг з вивезення побутових відходів.

У Типовому договорі про надання послуг з газопостачання норма схожа, але вона не передбачає звільнення від плати, а перерахунок за надані послуги з газопостачання за відсутності лічильника газу. Крім того в договорі два застереження: перерахунок проводиться за основним місцем проживання споживача та за період не більше 6 місяців, а заяву про перерахунок споживач повинен подати в газопостачальну компанію в місячний термін після закінчення піврічного періоду.

Від оплати за постачання холодної та гарячої води формально теж можна звільнитися, але фактично мова йде про відключення від послуг. Згідно з типовим договором несплата можлива лише у разі відключення виконавцем холодної та гарячої води і опломбування запірних вентилів у квартирі. Правда, типовим договором передбачена альтернатива: зменшення розміру плати за послуги у разі надання заяви та підтверджуючих документів.

Надання послуг з електропостачання неможливо поставити «на паузу». Електропостачання можна лише відключити. Не пізніше, ніж за 7 днів до припинення користування електроенергією, споживач повинен письмово повідомити енергопостачальника про розірвання договору та розрахуватися за спожиту електрику, включаючи день виїзду. Аналогічний порядок відключення від послуги встановлено і для газопостачання - повне або часткове припинення газопостачання можливе на підставі заяви, поданої не пізніше ніж за 7 днів до запланованого відключення.

А от щодо теплопостачання та плати за утримання будинків та прибудинкової території - розмова особлива. Ці послуги потрібно оплачувати навіть після від'їзду. Від квартплати «відключитися» взагалі не можна - це обов'язок власника житла. Не можна індивідуально відключитися і від мереж теплопостачання. Рішення про відключення може прийняти лише збори мешканців будинку, причому підтримати його повинні всі власники квартир. Копія протоколу загальних зборів разом із заявою від відключенні подається у місцеву міжвідомчу комісію. При цьому будинок може бути відключений лише за умови, що органом місцевого самоврядування затверджено оптимізована схема перспективного розвитку систем теплопостачання населеного пункту та у відповідності з нею. До речі, у відключенні гарячої води споживачу також можуть відмовити, якщо технічна можливість такого відключення не передбачена місцевою схемою теплопостачання.

Час йде, борги зростають

Ось і виходить, що переселенці - заручники ситуації і змушені платити «за повітря». Поки вони облаштовуються на нових місцях і чекають вступу в силу Закону «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб», з кожним місяцем їх борги з оплати ЖКП ростуть. Якщо врахувати, що від основних платежів - за тепло і за житло вони не можуть бути звільнені навіть у теорії, картина вимальовується малорадісна.

Читайте також: Кримчани припинили оплачувати ЖКП

Навіть якщо взяти до уваги, що НКРЕКП вже оголосила про перегляд тарифів на теплопостачання, то судова практика у справах про оплату за утримання будинків і прибудинкових територій в Україні сформована не на користь споживачів. Суди вважають, що плата стягується за збереження та належне функціонування житла, і власники квартир зобов'язані оплачувати ці послуги, поки що володіють житлоплощею.

Що ж стосується переселенців, сьогодні у них дві перспективи. Сімнадцятого жовтня до Верховної Ради був поданий завідомо непрохідний законопроект №5178, який, крім іншого, пропонує звільнити біженців-переселенців від плати за покинуте житло і відповідні комунальні послуги до повернення їх на свої будинки і квартири.

У нового варіанту Закону «Про житлово-комунальні послуги» шансів на ухвалення більше. Він вводить додаткову вимогу - для несплати відсутній за місцем проживання потрібно більше місяця. Для переселенців це не термін, але і не вихід з положення. Як наслідок, їм залишається сподіватися на те, що українські законодавці коли-небудь повернеться до них обличчям.

Валентин Хорошун, спеціально для ІА "Україна Комунальна"

 
Коментарі (0)