Рус Укр
ГоловнаНовини ЖКГЗаконодавствоНардепам пропонують врегулювати відносини у сфері електроенергетики
Новини ЖКГ
02 Травня 2024 p.
28 Березня 2024 p.
21 Березня 2024 p.
15 Березня 2024 p.
26 Лютого 2024 p.
08 Лютого 2024 p.
31 Січня 2024 p.
29 Січня 2024 p.

Нардепам пропонують врегулювати відносини у сфері електроенергетики

Депутатам подали на розгляд законопроект який має забезпечити врегулювання договірних відносин у сфері електроенергетики. Для цього пропонується внести зміни до Цивільного кодексу та Закону України «Про засади функціонування ринку електричної енергії».

Під куполом Верховної Ради зареєстровано законопроект №3395 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання договірних відносин у сфері електроенергетики».

У пояснювальній записці до законопроекту зазначається, що його метою є усунення прогалин у правовому регулюванні відносин за договором постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу, а також захисту прав споживачів за договором постачання електричної енергії фізичній особі-споживачу через приєднану мережу та вирішення проблемних питань, що виникають у зв’язку з практичною реалізацією положень Цивільного кодексу України та актів електроенергетичного законодавства.

У зв’язку з цим виникає необхідність внести зміни до Цивільного кодексу України, зокрема:

•    удосконалити визначення поняття договору постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу;
•     включити положення стосовно договору постачання електричної енергії фізичній особі-споживачу через приєднану мережу.

А також змінити Закон України «Про засади функціонування ринку електричної енергії України»:

•    удосконалити визначення поняття «електропостачальник»;
•    удосконалити визначення поняття «побутовий споживач електричної енергії (побутовий споживач)».

Ініціатори документу вважають, що прийняття законопроекту забезпечить вирішення певної низки проблем, що виникали при застосуванні законодавства з регулювання договірних відносин у сфері електроенергетики та дозволить усунути основні «прогалини» законодавчих актів. Зокрема, очікується підвищення ефективності регулювання договірних відносин у сфері електроенергетики та захисту прав споживачів, враховуючи виявлені особливості, що пов’язані зі специфікою цих правовідносин.

Нагадаємо, у Верховній Раді зареєстровано законопроект, який має впровадити автоматизовану систему безготівкової оплати проїзду в міському пасажирському транспорті. Її впровадження збільшить ефективність контролю оплати проїзду.

 
Коментарі (0)