Рус Укр
ГоловнаНовини ЖКГЗаконодавствоНа віялові відключення світла можуть накласти вето
Новини ЖКГ
28 Березня 2024 p.
21 Березня 2024 p.
15 Березня 2024 p.
26 Лютого 2024 p.
08 Лютого 2024 p.
31 Січня 2024 p.
29 Січня 2024 p.
18 Січня 2024 p.

На віялові відключення світла можуть накласти вето

Парламентарії можуть заборонити віялові відключення електроенергії та зобов'язати «Нафтогаз» для забезпечення сталого проходження опалювального сезону використовувати газ власного видобутку. Відповідну постанову сьогодні зареєстрували в Верховній Раді.

Українців можуть врятувати від віялових відключень електроенергії та холоду в квартирах. На розгляд Верховної Ради запропонували Проект Постанови «Щодо порядку використання природного газу українського видобутку та заборону тимчасового відключення електроенергії населенню України», ініційований депутатом від фракції «Свобода» Михайлом Головком.

Згідно з пояснювальною запискою, нардеп переконаний, що газу власного видобутку в країні вдосталь, аби забезпечити стабільне проходження опалювального сезону 2014-15 років.

«Україна протягом останніх років видобуває в середньому близько 20 млрд м3 природного газу на рік. Цих об’ємів цілком достатньо, щоб забезпечити житлово–комунальне господарство  газом українського видобутку, адже на потреби сектору ЖКГ протягом року за оцінками експертів необхідно близько 10 млрд м3 природного газу. Перенаправлення газу українського виробництва на забезпечення потреб ЖКГ  дозволить повністю покрити ці потреби дешевим газом українського видобутку» - стверджує він.

До того ж, за словами депутата, віялові відключення електроенергії, про які наразі говорять в Міненерго, - це порушення прав і свобод людини.

Тож, проектом постанови передбачено використовувати природний газ українського видобутку в осінньо–зимовий період з 1 жовтня 2014 року по 1 квітня 2015 року для потреб житлово–комунального господарства; зобов’язання НАК «Нафтогаз України» здійснити закупівлю та зберігання природного газу українського видобутку для потреб житлово–комунального господарства в осінньо–зимовий період з 1 жовтня 2014 року по 1 квітня 2015 року в обсягах, необхідних для нормального функціонування житлово–комунального господарства в зазначений вище період.

Також постановою передбачається заборона  відключення електричної енергії енергорозподільчими компаніями незалежно від форми власності житлово–комунальному господарству.

Нагадаємо, Міненерго наказало енергопостачальним компанія розробити графіки віялових відключень світла. Відключення повинні проводиться за погодженими з облдержадміністрацією графіками під час ранкових і вечірніх пікових навантажень, орієнтовно в 9:00-11:00 та о 20:00-22:00. Графіки вводяться в дію протягом 10-15 хвилин після розпорядження головного диспетчера електроенергетичної системи України.

 
Коментарі (0)