Рус Укр
ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГМінрегіон пропонує ввести будівельний збір
Новини ЖКГ
28 Березня 2024 p.
21 Березня 2024 p.
15 Березня 2024 p.
26 Лютого 2024 p.
08 Лютого 2024 p.
31 Січня 2024 p.
29 Січня 2024 p.
18 Січня 2024 p.

Мінрегіон пропонує ввести будівельний збір

Згідно документу захист інвесторів планується здійснювати через ОСББ або ЖБК, які мають бути створені в недобудованому будинку

Сьогодні Міністерство регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ опублікувало на своєму сайті проект Закону України «Про посилення захисту прав інвесторів під час інвестування (фінансування) будівництва житла».

Згідно документу захист інвесторів планується здійснювати через об’єднання співвласників багатоквартирних будинків або житлово-будівельні кооперативи, які мають бути створені в недобудованому будинку. Такому ОСББ буде передаватися об’єкт незавершеного житлового будівництва, якщо його власників визнано банкрутом. Якщо ОСББ чи ЖБК не створено об’єкт незавершеного житлового будівництва передаватиметься органу місцевого самоврядування.

Через новостворене ОСББ чи ЖБК Мінрегіон планує здійснювати надання державою фінансової підтримки на завершення будівництва житлових будинків.

Документ також передбачає запровадження типової форми договорів про участь у фондах фінансування будівництва та договорів  купівлі-продажу цільових облігацій і викуп в замовників та/або фінансових установ нереалізованого житла в об'єктах будівництва, що споруджувались із залученням коштів фізичних осіб у разі неспроможності замовників продовжувати будівництво житла.

В умовах утвердження права приватної власності оптимальним інструментом стимулювання добудови об’єктів незавершеного будівництва можуть бути лише інструменти економічного впливу на замовників будівництва, які тривалий час з різних причин не завершують будівництво розпочатих об’єктів. Через це в проекті законі передбачене стимулювання замовників до своєчасного завершення будівництва шляхом запровадження місцевого будівельного збору з прогресивною ставкою оподаткування. Для цього вносяться зміни до Податкового кодексу України.

Будівельний збір буде зараховуватиметься до місцевого бюджету.
В пояснювольній записці стверджується, що запровадження прогресивної ставки збору, розмір якої  збільшуватиметься за кожним податковим періодом об’єктивно змусить замовника реалізувати або добудувати об’єкт з тривалим строком зупинення будівництва. По розпочатих будівництвом об’єктах замовники будуть змушені більш виважено вибудовувати свою інвестиційну та організаційну стратегію з тим, щоб організувати процес будівельного виробництва з жорстким дотриманням проектних термінів будівництва об’єкта.

Очікується, що запровадження місцевого будівельного збору призведе до залучення на ринок лише тих суб’єктів господарювання, які будуть спроможні виконати у повному обсязі свої зобов’язання щодо забудови земельної ділянки та зведення об’єкту житлового будівництва а відтак сприятиме забезпеченню реалізації законних прав громадян на житло.

Застосування прогресивного будівельного збору здійснюється при перевищенні терміну будівництва від 6 місяців до 2 років.

Сергій Купін

 
Коментарі (0)