Рус Укр
Новини ЖКГ
28 Березня 2024 p.
21 Березня 2024 p.
15 Березня 2024 p.
26 Лютого 2024 p.
08 Лютого 2024 p.
31 Січня 2024 p.
29 Січня 2024 p.
18 Січня 2024 p.

Конституційні подарунки

З нагоди Дня Конституції редакція вирішила нагадати, які права та свободи українців у житловій сфері цей документ та інші закони встановлюють.
Житлове право України - сукупність правових норм, які регулюють житлові правовідносини між громадянами, між громадян і державними і громадськими організаціями у процесі реалізації конституційного права людини і громадянина на житло.
 
Житлове право регулюють правовідносини, які виникають у процесі:
Б) надання людині і громадянину жилих приміщень у користування;
В) користування людиною жилим приміщенням;
Г) управління житловим фондом;
Д) експлуатаціъ і охорони житлового фонду;
Е) капітального і поточного будівництва житла;
Ж) виключення з житлового фонду житлових будинків і приміщень, які не пристосовані для проживання;
З) розгляду житлових спорів.
 
Житлові правовідносини, виникають, змінюються і припиняються відносно вже готового будинку або іншого приміщення, пристосованого для проживання людини.
 
Відповідно до ст. 47 Конституції України держава гарантує право на житло і створює умови, за яких кожен громадянин матиме змогу побудувати житло, придбати його у власність або взяти в оренду.
 
Громадянам, які вимагають соціальний захист, житло надається державою та органами місцевого самоврядування безоплатно або за доступну для них ціною відповідно до закону.
 
Ніхто не може бути позбавлений житла інакше, як на підставі закону за рішенням суду, Конституція України (стаття 30) гарантує кожному громадянину право на недоторканність житла. Це означає, що ніхто не має права проникнення до житла чи до іншого володіння осіб, поведінка в них огляду чи обшуку тільки за вмотивованим рішенням суду.
 
Житлові будинки, а також житлові приміщення в інших будівлях, що розташовуються на території України і які призначені для проживання громадян, складають житловий фонд.
 
Житлові будинки - це будови з усіма зручностями для людини, які забезпечують можливість її проживання.
 
Громадяни, які потребують поліпшення житлових умов, мають право на одержання у користування жилого приміщення в будинках державного або цивільного та житлового фонду.
Правилами обліку громадян, що потребують поліпшення житлових умов і надання їм жилих приміщень в Україні. Житловим кодексом України визначається порядок обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов і виділення їм житла.
 
Порядок визначення черговості надання громадянам жилих приміщень встановлюється правилами Житлового кодексу та іншими Законами України. Крім загальної черги, де черговість надання житлових приміщень визначається часом взяття на облік. Чинним Житловим кодексом передбачається першочергове та позачергове надання житлових приміщень.
 
Громадянам, котрі перебувають на обліку щодо поліпшення житлових руслових, житлові приміщення надаються в рамках норм житлової площі.
 
Максимальний розмір житлових приміщень, що надається, повинен відповідати певній в Україні нормі житлової площі на одну людину - 13,65 кв.м. На підставі рішення про надання житла в будинках державного і громадського житлового фонду. Виконком відповідної Ради народніх депутатів видає громадянинові ордер, який є підставою для вселення в надане житлове приміщення.
 
На підставі ордера громадянин, на ім'я котрого він виданий, укладає договір найму житлового приміщення з житлово-експлуатаційною організацією, а в разі її відсутності - з соотвтствующім підприємством, установою, організацією.
 
Договір найму жилого приміщення в будинках, що належать громадянам на праві особистої власності, укладається власником будинку.
 
Члени сім'ї орендаря, які проживають разом з ним, користуються на рівних з орендарем всіма правами і несуть всі зобов'язання, що випливають з договору найму житлового приміщення. Повнолітні члени сім'ї несуть солідарну з орендарем відповідальність, яка виникає з договору найму житлового приміщення.
 
Орендар має право в установленому порядку за письмовою згодою всіх членів сім'ї, які проживають весті з ним, вселити в займане ним жиле приміщення свою дружину (чоловіка), дітей, батьків, а також інших осіб. Для вселення до батьків їх неповнолітніх дітей такої згоди не потрібно.
 
Орендар житлового приміщення має право за згодою членів сім'ї, які з ним проживають, і за згодою орендодавця передавати в суборенду житлове приміщення.
 
Орендар житлового приміщення має право за згодою членів сім'ї в будь-який момент розірвати договір оренди. Договір найму жилого приміщення в будинках державного і громадського житлового фонду може бути розірвано на вимогу орендодавця лише на умовах, встановлених законодавством, і тільки в судовому порядку, крім випадків виселення з будинків, що становлять загрозу обвалом.
 
Якщо орендар житлового приміщення або члени його сім'ї тимчасово відсутні, то житлове приміщення за ним зберігається протягом шести місяців.
Читайте також: Невловиме житло
У випадках, коли орендар або члени його сім'ї були відсутні більш ніж шість місяців, але, з поважних причин, цей рядків може бути продовжений за заявою відсутнього орендодавця, а в разі спору - судом.
 
Розмір плати за користування жилим приміщенням та плати за комунальні послуги в будинках державного і громадського житлового фондів встановлюється Кабінетів Міністрів України.
 
З метою соціального захисту населення були введені субсидії для відшкодування з оплати житлово-комунальних послуг.
 
Житлова субсидія - це зниження за рахунок місцевих бюджетів розміру щомісячної плати житлово-комунальних послуг сім'ям, яким нараховано плата за житло та комунальні послуги в рамках норм споживання перевищує 15% їх сімейного доходу.
 
За неналежне використання житлового фонду та інші порушення житлового законодавства передбачена кримінальна, адміністративна і цивільна відповідальність.
 
Кримінальним кодексом України передбачена відповідальність за такі дії:
- Заняття житлової площі підопічного внаслідок зловживання опікунськими правами;
- Незаконний обшук;
- Незаконне виселення чи інші дії, які порушують недоторканість житла громадян;
- Самовільне будівництво житлового будинок, якщо за ці дії протягом року було застосовано адміністративне стягнення та ін.
 
Коментарі (0)