Рус Укр
ГоловнаПублікаціїЗаконодавствоКомунальникам спустошать кишені
Новини ЖКГ
28 Березня 2024 p.
21 Березня 2024 p.
15 Березня 2024 p.
26 Лютого 2024 p.
08 Лютого 2024 p.
31 Січня 2024 p.
29 Січня 2024 p.
18 Січня 2024 p.

Комунальникам спустошать кишені

Власники українських енергетичних та та газопостачальних підприємств мають на меті все ж таки знищити комунальні підприємства з тепло- та водопостачання як окремий вид суб’єктів господарювання.

Черный ворон, черный ворон,

Что ты вьешься надо мной?

Ты добычи не дождешься,

Черный ворон, я не твой!

З улюбленої пісні працівників ЖКГ України.

Схоже на те, шановне комунальне товариство, що власники українських енергетичних та та газопостачальних підприємств мають на меті все ж таки знищити комунальні підприємства з тепло- та водопостачання як окремий вид суб’єктів господарювання. Іншого висновку просто не спадає на думку, коли аналізуєш зміст та якість законопроектів, які були подані до парламенту та зараз проходять розгляд в Комітеті Верховної Ради з питань будівництва, містобудування, ЖКГ та регіональної політики. Зокрема, так сильно вразив проект закону №0859, поданий до Ради народним депутатом минулого скликання Ігорем Глущенко (екс-голова правління НАК «Енергетична компанія України»).  

Документом передбачені зміни до законів «Про питну воду та питне водопостачання», «Про державне регулювання у сфері комунальних послуг», «Про теплопостачання» та інших актів законодавства України. Згідно пояснювальній записці, прийняття відповідного законопроекту забезпечить встановлення тарифів в розмірі не нижче економічно обґрунтованих витрат на їх виробництво та дозволить на законодавчому рівні зафіксувати виплати відшкодування органами, уповноваженими здійснювати встановлення тарифів на теплову енергію та послуги з централізованого водопостачання та водовідведення, у разі встановлення тарифів на ці послуги, нижче розміру економічно обґрунтованих витрат підприємств галузі. Окрім того, документ зорієнтований мінімізувати проблему неплатежів з боку підприємств теплоенергетики та водопостачання, зменшити обсяг фінансових санкцій, пов’язаних з порушенням термінів сплати за спожиті енергоносії.

Читайте також: Тарифні механізми змусять працювати ЖКГ

Погодьтеся, що такі цілі законопроекту ніяк не можна назвати невигідними комунальним підприємствам, тим більше, якщо сам законопроект містить положення на кшталт «тарифи на надання послуг розраховуються на підставі галузевих нормативів витрат і повинні повністю відшкодовувати експлуатаційні витрати та забезпечувати надійну роботу об'єктів централізованого питного водопостачання і водовідведення, а також повинні враховувати економічно обґрунтовані витрати і забезпечувати рівень рентабельності не нижче граничного рівня рентабельності, встановленого національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг» або «у разі, якщо тариф на послуги встановлено нижче економічно обґрунтованих витрат з урахуванням граничного рівня рентабельності, то орган, яким установлено цей тариф, повинен забезпечити включення до видатків відповідного місцевого або державного бюджету суми компенсації такої різниці на відповідний бюджетний період у порядку, встановленому чинним законодавством».

Але, як відомо, диявол ховається в деталях, і при більш глибинному аналізі змісту цього законопроекту відкривається його інший, «темний» бік для комунальників. Адже документом також передбачено запровадження поточних рахунків із спеціальним режимом використання для розрахунків водоканалів та теплокомуненерго за спожиті послуги з електропостачання та газопостачання, відповідно (десь ми це вже чули і проходили, чи не так, шановне товариство?). На ці рахунки мають заходити всі 100% коштів, які комунальники отримують від всіх категорій споживачів за надані послуги, Тобто пропонується на законодавчому рівні закріпити положення сумнозвісної урядової постанови №1082, яка неодноразово була оскаржена в суді. Таким чином, документом передбачається законом позбавити комунальників права самостійно розпоряджатися своїми коштами. А саме, кошти з поточних рахунків із спеціальним режимом використання підприємств централізованого водопостачання і водовідведення будуть перераховуватися згідно з алгоритмом розподілу коштів виключно на:

  • поточний рахунок енерго- або газопостачальної організації;
  • поточний рахунок комунального підприємства.

Встановлення такого алгоритму, згідно з документом, планується доручити галузевому регулятору - Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг. Тобто саме Комісія, у разі прийняття законопроекту, отримає право або запровадити дію алгоритму коштів з поточних рахунків із спеціальним режимом використання у відношенні того чи іншого підприємства, або призупинити дію алгоритму у разі простроченої заборгованості комунального підприємства перед постачальником електричної енергії чи природного газу (з урахуванням договору реструктуризації заборгованості) та повної поточної оплати вартості електричної енергії (природного газу) впродовж не менше трьох місяців.

Читайте також: Комунальний ревізор

«Родзинкою»  цього законопроекту є те, що Нацкомпослуг можуть бути визначені категорії комунальних підприємств, діяльність яких здійснюються без встановлення алгоритму розподілу коштів. Але в документі не вказані критерії, за якими будуть обрані підприємства, які зможуть потрапити до переліку «недоторканних»?

Судячи з усього, комунальники не мають потужного лобі, яке б відстоювало їхні інтереси, в українському парламенті. Якщо гучні протести супроводжували постанову №1082, то наразі мовчать Міжгалузева асоціація «Укртеплокомуненерго», мовчить Асоціація «Укрводоканалекологія». Єдина надія залишається на те, що в новому складі профільного Комітету Ради ще залишилися світлі голови, які розуміють, що прийняття та підписання цього законопроекту фактично поховає житлово-комунальну галузь України,  а відтак не допустять, щоб набрало чинності те свавілля, яке пропонується законопроектом №0859. «Contra spem spero!», шановне комунальне товариство!

 
Коментарі (1)
SERGEY3
22 Січня 2013 p. 17:23
чего уж там опустошать , и так с голой ....