Рус Укр
ГоловнаНовини ЖКГЗаконодавствоКабмін спростив життя будівельникам
Новини ЖКГ
28 Березня 2024 p.
21 Березня 2024 p.
15 Березня 2024 p.
26 Лютого 2024 p.
08 Лютого 2024 p.
31 Січня 2024 p.
29 Січня 2024 p.
18 Січня 2024 p.

Кабмін спростив життя будівельникам

У Кабміні схвалили законопроект, який зробить роботу будівельників простіше. Він покликаний децентралізувати систему державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду.

Кабінет Міністрів схвалив законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань регулювання містобудівної діяльності та державного архітектурно-будівельного контролю». Він покликаний децентралізувати систему державного архітектурно-будівельного контролю і нагляду. Про це «Україні Комунальній» повідомили в прес-службі Кабінету міністрів.

Відповідно до законопроекту, виконавчі органи сільських, селищних та міських рад зможуть самостійно здійснювати державний архітектурно-будівельний контроль. Окрім того, їм дозволять проводити дозвільно-погоджувальні процедури у будівництві об’єктів, розташованих на території населених пунктів. Якщо ж об’єкти знаходяться поза межами населених пунктів, вищесказані функції лягають на плечі райдержадміністрацій. А центральний орган виконавчої влади здійснюватиме такі функції лише щодо об’єктів, розташованих на території кількох адміністративно-територіальних одиниць.
 
Також законопроектом вдосконалили процедури подання декларації про виконання підготовчих та будівельних робіт шляхом установлення вичерпного переліку підстав для її повернення. Термін видачі технічних умов скоротили з 15 робочих днів (в окремих випадках – 30) до 10 з дня реєстрації заяви.
 
Визначено право замовника будівництва на застосування автономних систем інженерного забезпечення незалежно від того, чи є на відповідній території магістральні або інших інженерні мережі.
 
До того ж, якщо забудовник подав декларації про початок підготовчих робіт чи будівницто, але їх в якихось причин не зареєстрували, то на 11-й робочий день спрацює закон «мовчазної згоди». 
 
Як раніше повідомляла «Україна Комунальна», держархбудінспекція відзначає позитивну динаміку зростання обсягів будівництва. У минулому році розпочато будівництво майже 120 тис. об’єктів.
 
Коментарі (0)