Рус Укр
ГоловнаНовини ЖКГЗаконодавствоЕСКО-контракти у бюджетній сфері буде відновлено
Новини ЖКГ
28 Березня 2024 p.
21 Березня 2024 p.
15 Березня 2024 p.
26 Лютого 2024 p.
08 Лютого 2024 p.
31 Січня 2024 p.
29 Січня 2024 p.
18 Січня 2024 p.

ЕСКО-контракти у бюджетній сфері буде відновлено

Міністерство енергетики та Держенергоефективності ініціювали два законопроєкти для відновлення енергосервісних контрактів у бюджетній сфері та їх запуску на об’єктах ТКЕ і водоканалах
Міністерство енергетики та Держенергоефективності ініціювали два законопроекти для відновлення енергосервісних контрактів (ЕСКО) у бюджетній сфері та їх запуску на об’єктах ТКЕ і водоканалах.
 
Мета законопроектів – забезпечити подальше якісне функціонування енергосервісу як дієвого інструменту залучення приватних інвестицій в енергоефективність.
 
Перший законопроект полягає у відновленні ЕСКО-механізму у бюджетній сфері, а також на об’єктах державної та комунальної форми власності.
 
Прийняття законопроекту має відкрити шлях для нових енергоефективних проектів у школах, дитсадках, лікарнях та інших об’єктах соціальної сфери. У рамках таких ЕСКО-проектів інвестори проводять енергомодернізацію за власний рахунок і якісно, щоб досягти запланованої економії енергоспоживання і повернути свої капіталовкладення. В Україні вже реалізуються понад 540 таких договорів вартістю більше 1,2 млрд грн, а економія на платіжках становить від 20% до 70%.
 
Другий законопроект – це розширення енергосервісу на сфери теплопостачання, централізованого питного водопостачання, централізованого водовідведення.
 
Для цього законопроектом передбачається повернення інвестицій ЕСКО-компаніям через запровадження рахунків із спеціальним режимом використання для розрахунків за енергосервісними договорами.
 
У результаті прийняття законопроектів очікується:
 
-       відновлення енергосервісу як складової цілеспрямованої інвестиційної політики держави у сфері енергозбереження, спрямованої на зменшення споживання енергоресурсів та енерговитрат;
 
-       подальше впровадження енергоефективних заходів в бюджетних установах;
 
-       заощадження коштів на енергоносіях та підвищення комфорту в бюджетних установах;
 

-       розширення енергосервісу на об’єкти ТКЕ, водоканали та забезпечення їх модернізації. 

 
Коментарі (0)