Рус Укр
ГоловнаВибір редакціїЗаконодавствоЯкість українських доріг будуть контролювати по-європейськи
Новини ЖКГ
28 Березня 2024 p.
21 Березня 2024 p.
15 Березня 2024 p.
26 Лютого 2024 p.
08 Лютого 2024 p.
31 Січня 2024 p.
29 Січня 2024 p.
18 Січня 2024 p.

Якість українських доріг будуть контролювати по-європейськи

Мінінфраструктури пропонує запровадити європейську модель контролю якості дорожніх робіт. Вона передбачає залучення незалежних експертів для здійснення постійного технічного нагляду.

Міністерство інфраструктури пропонує залучати незалежних експертів до контролю якості виконання дорожніх робіт.

Як повідомляє прес-служба Міністерства, з цією метою відомство розробило проект постанови «Про затвердження вимог до проведення контролю якості робіт з будівництва, реконструкції, ремонтів та утримання автомобільних доріг загального користування».

Зокрема,  документ передбачає зобов’язати замовників робіт із будівництва, реконструкції та ремонтів автомобільних доріг залучати незалежного інженера-консультанта для здійснення постійного технічного нагляду. Крім того, незалежний експерт буде розробляти вимоги і рекомендації щодо вдосконалення підходів до виконання дорожніх робіт, якщо він зафіксує порушення технології чи організації процесів.

Нововведення стосуватимуться робіт, що виконуються на дорогах загального користування.

На сьогодні контроль якості виконання дорожніх робіт, що фінансуються з державного бюджету, здійснюють структурні підрозділи «Укравтодору». Таким чином, у сфері дорожнього господарства існує система за якої поєднується замовник і підрядник, що негативно позначається на якості виконання дорожніх робіт.

Щоб цього уникнути, Мінінфраструктури пропонує застосувати досвід провідних країн світу, в тому числі Євросоюзу. У таких країнах взаємовідносини між замовником і виконавцем робіт ґрунтуються на умовах контрактів FIDIC, що дає змогу забезпечити високу якість у ході виконання дорожніх робіт.

Нагадаємо, цього року дорожники планують розпочати будівництво кількох обходів та транспортних розв’язок. Окрім того, мають провести капітальний ремонт та реконструкцію трьох автомагістралей.

Ольга Головка

 
Коментарі (0)