Рус Укр
ГоловнаНовини ЖКГЗаконодавствоДо нерухомого майна підійшли з інвентаризацією
Новини ЖКГ
28 Березня 2024 p.
21 Березня 2024 p.
15 Березня 2024 p.
26 Лютого 2024 p.
08 Лютого 2024 p.
31 Січня 2024 p.
29 Січня 2024 p.
18 Січня 2024 p.

До нерухомого майна підійшли з інвентаризацією

Комітет з питань економічної політики рекомендує парламенту прийняти у другому читанні та в цілому проект закону «Про технічну інвентаризацію об'єктів нерухомого майна».

Комітет з питань економічної політики рекомендує парламенту прийняти у другому читанні та в цілому проект закону «Про технічну інвентаризацію об'єктів нерухомого майна», - повідомляє Управління інформації ВР. 
 
Законопроект (реєстр. №10286) спрямований на врегулювання відносин у галузі технічної інвентаризації об´єктів нерухомого майна та забезпечення зручного й оперативного обслуговування населення, підприємств, установ та організацій по наданню інвентаризаційних та інформаційних послуг в одній установі.

Дія цього закону не поширюється на виконання робіт із земельно-кадастрової інвентаризації земель.

Згідно із проектом, технічна інвентаризація об'єктів нерухомого майна здійснюються з метою: оцінки технічного стану наявних об'єктів нерухомого майна, визначення їх фактичної площі та об'єму; інформаційного забезпечення органів державної влади та органів місцевого самоврядування, юридичних та фізичних осіб у межах, встановлених законом; здійснення відповідними органами контролю за використанням і схоронністю житлового фонду та інших об´єктів нерухомого майна; збору інформації та надання звітності щодо об´єктів нерухомого майна для ведення державного статистичного обліку; встановлення факту існування або припинення існування об´єкта нерухомого майна; захисту прав та інтересів власників чи користувачів об´єктів нерухомого майна.

Організацію та забезпечення технічної інвентаризації об'єктів нерухомого майна здійснюють бюро технічної інвентаризації при органах місцевого самоврядування, на території яких розташовано об‘єкт.

Технічній інвентаризації підлягають будинки, будівлі, споруди усіх видів та їх комплекси, інженерні мережі, елементи благоустрою, захисні споруди цивільного захисту і цивільної оборони, мости та штучні споруди, зелені насадження.

У випадках, передбачених діючим законодавством, технічній інвентаризації можуть підлягати об'єкти нерухомого майна, не завершені будівництвом, самовільно збудовані, безхазяйні об´єкти, об´єкти інженерної інфраструктури територіальних громад, об´єкти у стадії руйнування.

Технічна інвентаризація об'єктів нерухомого майна здійснюються за їх місцезнаходженням. У разі якщо об´єкт розташований на території двох чи більше адміністративно-територіальних одиниць, технічна інвентаризація здійснюються бюро технічної інвентаризації на території обслуговування якої розміщується більша за площею частина такого об´єкта.

Документом передбачено, що послуги з технічної інвентаризації фізичним та юридичним особам надаються на платній основі, крім випадків надання інформації за зверненням органів місцевого самоврядування щодо проведеної технічної інвентаризації за скаргами фізичних або юридичних осіб про порушення власником (утримувачем) об'єкту нерухомого майна вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності. Технічна інвентаризація об'єктів нерухомого майна та видача відповідних технічних документів здійснюються за тарифами, затвердженими виконавчими органами місцевого самоврядування. Нормативи обчислення вартості послуг з технічної інвентаризації та порядок їх застосування визначається центральним органом виконавчої влади з питань житлово-комунального господарства.

Під час підготовки проекту до другого читання надійшло 73 пропозиції від суб'єктів законодавчої ініціативи, більшість з яких враховано.

 
Коментарі (0)