Рус Укр
ГоловнаКоментаріЖитлоДепутати шукатимуть гроші на житло
Новини ЖКГ
28 Березня 2024 p.
21 Березня 2024 p.
15 Березня 2024 p.
26 Лютого 2024 p.
08 Лютого 2024 p.
31 Січня 2024 p.
29 Січня 2024 p.
18 Січня 2024 p.

Депутати шукатимуть гроші на житло

Парламентарі мають намір визначитися з основними напрямами державної житлової політики. Для цього вони пропонують посилити відповідальність власників житла та визначити механізми фінансування житлових програм.

Верховна Рада оприлюднила проект закону №3498 «Про основні засади державної житлової політики», зареєстрований у п'ятницю групою, що складається з 9 народних депутатів-членів парламентського Комітету з питань будівництва, містобудування, ЖКГ і регіональної політики. Очолив авторську групу голова профільного Комітету Спиридон Кілінкаров (фракція КПУ), а до її складу також увійшли представники парламентських фракцій ВО «Батьківщина», «Партія регіонів», «ПП «УДАР».

Законопроектом пропонується визначити стандарти державної житлової політики, запровадити єдину систему моніторингу за станом житлового фонду і результатами реалізації житлополітики, встановити мінімальні розміри житла, розміри соціальних виплат на утримання житла, а також суму держпідтримки на обслуговування житла.

Документом планується чіткіше прописати поняття загального, спеціалізованого, соціального житлового фонду, закріпити індивідуальний облік всіх споживаних українцями комунальних послуг, а також уточнити поняття державної, комунальної та приватної форм власності, в тому числі, і багатоквартирного житла.

Зокрема, ст. 17 передбачено, що вся відповідальність за стан житлового фонду лежить на його власнику (співвласниках), а ст. 18 передбачаються механізми надання державної допомоги у вигляді виплат для реалізації ресурсо - та енергозберігаючих заходів.

Фінансувати реалізацію основних етапів житлової політики планується за рахунок коштів державного і місцевих бюджетів, коштів співвласників житла, позиковими засобами, а також за рахунок інвесторів на умовах державно-приватного партнерства.

Якщо законопроект буде прийнятий, то його норми передбачають, що у Бюджетному Кодексі будуть закріплені фінансові механізми надання держпідтримки на термомодернізацію багатоквартирних житлових будинків, а також виплати субсидій на утримання і обслуговування житла. Таким чином, парламент і уряд щорічно при формуванні держбюджету повинні будуть враховувати та передбачати кошти на фінансування так званих захищених законом статей витрат. Втім, як показує практика, у державному бюджеті такі витрати не завжди враховуються. Наприклад, в держбюджеті на 2013 рік не передбачено фінансування заходів Загальнодержавної програми «Питна вода України», не дивлячись на те, що її виконання захищено законодавством. 

Марія Цатурян

 
Коментарі (0)