Рус Укр
ГоловнаНовини ЖКГЗаконодавствоДепутати розпочали «поліетиленову війну»
Новини ЖКГ
28 Березня 2024 p.
21 Березня 2024 p.
15 Березня 2024 p.
26 Лютого 2024 p.
08 Лютого 2024 p.
31 Січня 2024 p.
29 Січня 2024 p.
18 Січня 2024 p.

Депутати розпочали «поліетиленову війну»

В Україні знову заговорили про запровадження мораторію на виробництво та використання побутових поліетиленових пакетів. На цей раз проблемою занепокоїлися депутати, які запропонували жорсткі заходи для врегулювання екологічної проблеми

У Верховній Раді зареєстровано законопроект № 11379, яким пропонується заборонити виробництво, використання, ввезення і розповсюдження поліетиленів пакетів. Документ, автором якого є народний депутат Євген Шаго (фракція «БЮТ-Батьківщина»), вводить мораторій на виробництво і використання полімерних пакетів і упаковки довгострокового розкладання з 1 січня 2014 року. Заборона стосуватиметься тонких пакетів об'ємом менше 20 л і товщиною матеріалу менше 0,05 мм. Крім транзитних перевезень, законопроект також пропонує встановити повний мораторій на ввезення полімерної упаковки, а її поширення на території України - заборонити з 1 січня 2015 року.

Необхідність прийняття таких жорстких заходів автор законопроекту пояснює тим, що полімери не розкладаються в грунті, а їх розпад в морській воді призводить до синтезу «вкрай отруйних сполук». Поліетиленові пакети становлять до 9% всіх світових відходів, наголошується в пояснювальній записці до документа. Крім того, найчастіше, вони стають причинами повеней, забиваючи системи водовідведення та поверхневої зливної каналізації під час сильних опадів. За даними Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ у 2010 році на усунення наслідків повені у Львівській області, масштаби якої багато в чому пояснюються забитими поліетиленом стоками, було витрачено 100 млн грн бюджетних коштів.

Натомість полімерній упаковці пропонується використовувати паперові пакети або пакети з біологічних матеріалів. Скорочення використання поліетилену і перехід на екологічну упаковку планується здійснювати за рахунок виробників та імпортерів полімерних пакетів, а також за рахунок власників торговельних мереж та оптово-роздрібних магазинів.

Стимулювати відмову від небезпечної упаковки пропонується за рахунок надання податкових преференцій та пільгових кредитів виробникам полімерної упаковки. Якщо законопроект буде прийнятий і вступить в силу, за порушення його норм буде встановлена ​​кримінальна, цивільна та адміністративна відповідальність.

Разом з тим, це далеко не перша спроба ввести в Україні заборону на полімерні побутові пакети, які не розкладаються. У вересні аналогічний законопроект був оприлюднений Минрегіоном. Проте, до цих пір він не був внесений урядом у Раду.

Міністерський документ передбачає менш радикальні заходи. Зокрема, ввезення поліетиленових пакетів та їх поширення пропонується обмежити до 100 одиниць, а мораторій ввести на виробництво шкідливою упаковки. За класифікацією відомства, до полімерних пакетів слід відносити - разову споживчу м'яку упаковку ємністю до 20 куб.дм і товщиною 0,025 мм.

При цьому, в Минрегіоні запропонували цілком конкретні санкції за порушення запропонованих документом норм. Згідно з Кодексом про адміністративні правопорушення, за ведення госпдіяльності, на яку окремими законами встановлено спеціальну заборону, передбачаються санкції у розмірі 1,7-8,5 тис. грн. За повторне правопорушення протягом року розмір штрафу може зрости до 34 тис. грн

 
Коментарі (0)