Рус Укр
ГоловнаНовини ЖКГЗаконодавствоДепутати мають намір «розібратися» з правом переселенців на житло
Новини ЖКГ
09 Травня 2024 p.
02 Травня 2024 p.
28 Березня 2024 p.
21 Березня 2024 p.
15 Березня 2024 p.
26 Лютого 2024 p.
08 Лютого 2024 p.
31 Січня 2024 p.
29 Січня 2024 p.

Депутати мають намір «розібратися» з правом переселенців на житло

У Парламенті зареєстрували законопроект, який пропонує врегулювати на законодавчому рівні права біженців з Донбасу та Криму на житло. Окрім того, документ має на меті також налаштувати механізм сплати за «комуналку» такими категоріями населення.

Декілька днів тому під куполом Верховної Ради було зареєстровано законопроект №4021 «Про внесення змін до Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» щодо реалізації права внутрішньо переміщених осіб на житло.

Зокрема, як зазначається у пояснювальній записці, наразі права внутрішньо переміщених осіб на житло не врегульований. А біженців, які проживають у нежитлових приміщеннях зобов’язують сплачувати за ЖКП як юридичних осіб.

Окрім того, у тексті пояснювальної записки відзначається і критичність ситуації щодо механізму компенсації за зруйноване внаслідок бойових дій житло.

Таким чином, документом пропонується:

врегулювати питання сплати комунальних послуг внутрішньо переміщеними особами за надане тимчасове житло;

законодавче врегулювання питання компенсацій за пошкоджене або покинуте житло для внутрішньо переміщених осіб;

зобов’язати Кабінет Міністрів України у трьохмісячний термін розробити механізми реалізації права внутрішньо переміщених осіб за житло.

При цьому, ініціатори вважають, що реалізація положень проекту Закону не потребуватиме додаткових витрат із бюджету.

Хоча, за останньої інформацією Міністерства соціальної політики, в Україні обліковано більше 1,7 млн біженців з Донбасу та Криму.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, громадяни, які несвоєчасно здійснюють оплату за надані житлово-комунальні послуги, ризикують сплачувати пеню. Це передбачає Закон №1581-д, який підтримали народні обранці підтримали в першому читанні.

 
Коментарі (0)