Рус Укр
ГоловнаНовини ЖКГЗаконодавствоЦВК дозволила голосування на місцевих виборах за місцем фактичного проживання
Новини ЖКГ
28 Березня 2024 p.
21 Березня 2024 p.
15 Березня 2024 p.
26 Лютого 2024 p.
08 Лютого 2024 p.
31 Січня 2024 p.
29 Січня 2024 p.
18 Січня 2024 p.

ЦВК дозволила голосування на місцевих виборах за місцем фактичного проживання

Центральна виборча комісія (ЦВК) дозволила голосування на майбутніх місцевих виборах за місцем фактичного проживання, а не реєстрації
Центральна виборча комісія (ЦВК) дозволила голосування на майбутніх місцевих виборах за місцем фактичного проживання, а не реєстрації, про це йдеться в повідомленні прес-служби ЦВК.
 
"ЦВК своєю постановою затвердив порядок розгляду звернення виборця зі зміни виборчої адреси ... Цей порядок уможливлює зміну виборчої адреси безвідносно до реєстрації місця проживання", - сказано в ньому.
 
Він спрямований на реалізацію виборчих прав як внутрішньо переміщених осіб, так і інших виборців, які проживають не за місцем своєї реєстрації.
 
Згідно з новим порядком, виборець зможе подати заяву про зміну виборчої адреси до органу ведення Державного реєстру виборців як в паперовій, так і в електронній формі не пізніше ніж на п'ятий день з дня початку виборчого процесу.
 
При цьому заява в паперовій формі можна буде подати через уповноважену особу, повноваження якого оформлені відповідно до законодавства, що дозволить безперешкодно скористатися цією процедурою людям з інвалідністю.
 
Змінити свою виборчу адресу дистанційно можна буде після впровадження в експлуатацію відповідного електронного сервісу системи "Державний реєстр виборців".
 
У той же час з новою заявою виборець зможе звернутися не раніше ніж через 180 днів після дати внесення до Реєстру останньої зміни виборчої адреси.
 
ЦВК переконаний, що можливість зміни виборчої адреси за місцем фактичного проживання збільшить кількість виборців, які зможуть взяти участь в голосуванні.
 
Постанова набуде чинності з 1 липня.
 

Раніше змінити місце голосування дозволялася тільки на виборах Президента і для голосування за партії на виборах до Верховної Ради, в той час як такого права не було при голосуванні за мажоритарного кандидата на парламентських виборах, а також на місцевих виборах. 

 
Коментарі (0)