Рус Укр
ГоловнаПублікаціїЗаконодавство Гуртожитки підуть «по руках»
Новини ЖКГ
28 Березня 2024 p.
21 Березня 2024 p.
15 Березня 2024 p.
26 Лютого 2024 p.
08 Лютого 2024 p.
31 Січня 2024 p.
29 Січня 2024 p.
18 Січня 2024 p.

Гуртожитки підуть «по руках»

На фінансування цільової програми передачі гуртожитків у комунальну власність урядом передбачено 1,2 млрд грн, що будуть виділятися з державних та місцевих бюджетів в рівних частках

Профільний комітет Верховної Ради оприлюднив рішення, проведених в квітні слухань, що стосуються питань передачі гуртожитків у власність територіальних громад. Парламентарі пропонують прискорити прийняття Загальнодержавної програми на 2012-2015 роки та посилити контроль над її виконанням. 

Глава комітету Верховної Ради з питань будівництва, містобудування, ЖКГ та регіональної політики Володимир Рибак, відкриваючи засідання, наголосив на актуальності розв'язання гострої соціальної проблеми для майже 2 мільйонів громадян України, які до цього часу проживають в гуртожитках і не мають ніякого іншого житла. За його словами, сьогодні в Україні налічується більше 10 600 гуртожитків, чотири тисячі з яких підлягають передачі в комунальну власність, і в яких проживають майже 470 тисяч громадян. 

«З прийняттям Закону «Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків «громадяни України, які на законних підставах проживають у гуртожитках і не мають власного житла, отримали право приватизувати житлові та нежитлові приміщення в гуртожитках. Однак, через слабкий контролю з боку органів державної влади, судів і прокуратури, бездіяльність органів місцевого самоврядування норми в повній мірі не виконуються, про що свідчить значна кількість звернень та скарг мешканців гуртожитків Комітету про порушення їхніх житлових прав», - зазначив Володимир Рибак. 

Читайте також: Держава поділиться зайвим

Перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Олександр Аліпов розповів про внесений ще в березні на розгляд Верховної Ради проект Загальнодержавної цільової програми передачі гуртожитків у власність територіальних громад на 2012-2015 роки. В результаті виконання цієї програми у власність територіальних громад планується передати більше тисячі гуртожитків з державної форми власності, загальною площею 2,5 млн кв. метрів. «За розрахунками Міністерства, орієнтовний обсяг фінансування Програми становить майже 1,2 млрд гривень (з державного бюджету - 600 млн гривень і з місцевих бюджетів також 600 млн гривень). Для фінансування передачі у власність територіальних громад гуртожитків з приватної власності необхідні компенсаційні кошти, обсяг яких зараз обчислюється Мінрегіоном і Фондом держмайна», - зазначив пан Аліпов. 

Перший заступник голови Комітету Ігор Лисов вважає, що виконання першого, прийнятого три роки тому, Закону, який надав право мешканцям гуртожитків приватизувати своє житло, показує, що влада спрацювала неефективно.«Близько 500 тисяч громадян не скористалися своїм правом безкоштовної приватизації тих приміщень, в яких вони живуть. У зв'язку з тим, що закінчився мораторій на виселення громадян, що проживають в гуртожитках, Комітет виробив новий законопроект, в якому враховані всі недоліки, значно розширено коло будинків, що підпадають під дію Закону «Про приватизацію житла», - повідомив Ігор Лисов. 

Нардеп зазначив, що сьогодні найбільш проблемними залишаються питання виселення мешканців гуртожитків без надання їм іншого житла всупереч закону; затягування органами місцевого самоврядування процесу приватизації мешканцями гуртожитків свого житла після прийняття рішення про приватизацію і відмова власників гуртожитків, які були включені до статутних капіталів товариств, створених у процесі приватизації, передавати в комунальну власність. 

Читайте також: Інвесторів запрошують «в народ»

Перший заступник голови Комітету зазначив, що є кілька форм передачі житла і закликав всіх інвесторів скористатися першою з них - безкоштовно передати гуртожитки у комунальну власність, оскільки тільки через таку передачу громадяни зможуть приватизувати своє житло. 

На думку пана Лисова, якщо буде прийнята Загальнодержавна цільова програма передачі гуртожитків у власність територіальних громад на 2012-2015 роки, то за чотири роки вдасться повністю вирішити гостру соціальну проблему - передасть мешканцям гуртожитків належне їм житло. 

На слуханнях виступили представники органів місцевого самоврядування. Вони розповіли про проблеми, які їм доводиться вирішувати, вказували на недоліки в чинному законодавстві, що перешкоджають передавати мешканцям гуртожитків житло, пропонували внести зміни до законодавства з метою якнайшвидшого вирішення гострої для суспільства соціальної проблеми. 

За результатами обговорення учасники слухань рекомендували Кабінету Міністрів при підготовці законопроекту про внесення змін до Закону «Про Державний бюджет України на 2012 рік» передбачити кошти, необхідні для реалізації Закону «Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків». Крім того, в розроблювані зміни в діючий Закон «Про Загальнодержавну цільову програму передачі гуртожитків у власність територіальних громад на 2012-2015 роки» повинні бути внесені положення про обов'язкове включення гуртожитків у статутні капітали організацій, створених в процесі приватизації або корпоратизації колишніх державних та комунальних підприємств. 

Читайте також: Приватизація з подвійним дном

Уряду також рекомендується прискорити розробку та затвердження «Порядку утримання допоміжних приміщень у гуртожитках та прибудинкових територій» та «Порядку визначення розміру компенсації власникам гуртожитків, які були включені до статутних капіталів організацій, створених в процесі приватизації або корпоратизації за передачу цих гуртожитків у власність територіальних громад». 

Учасники слухань рекомендують Генеральній прокуратурі підсилити прокурорський нагляд за дотриманням законів України, які забезпечують реалізацію житлових прав законними мешканцями гуртожитків та забезпечити представництво інтересів громадян, які на законних підставах проживають у гуртожитках, і держави в суді у випадках, визначених законом. 

Верховному Суду рекомендується узагальнити практику застосування судами законодавства з питань забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків та надати судам відповідні роз'яснення. 

Згідно з текстом законопроекту «Про цільову програму передачі гуртожитків у власність територіальних громад на 2012-2015 роки», який буде розглядатися в парламенті в другому читанні. Згідно з документом, до 2016 року з державної в комунальну власність будуть передані 1058 гуртожитків загальною площею 2457,82 тис. кв. м. Так, в 2012 році планується передати 214 гуртожитків, в 2013 році - 263, в 2014 році - 294, в 2015-м - 287 гуртожитків. 

Читайте також: Кабмін шукає інвесторів!

Зараз в Україні 1156 гуртожитків перебувають у державній власності, 1808 - в комунальній власності, ще 1350 - належать великим промисловим комплексам. Всього, за даними Асоціації мешканців гуртожитків України, в них проживає близько 1,5 млн осіб, з них у державних гуртожитках - близько 400 тис. осіб. 

На фінансування цільової програми передачі гуртожитків у комунальну власність урядом передбачено 1,2 млрд грн, що будуть виділятися з державних та місцевих бюджетів в рівних частках. Зокрема, в 2012 році з держбюджету на це обіцяють виділити 124 млн 478 тис. грн (така ж сума повинна бути перерахована з місцевих бюджетів). Кошти будуть витрачені на виготовлення технічної документації, проведення капітального ремонту будинків (дахів, ліфтів та комунікацій). 

 
Коментарі (0)