Рус Укр
ГоловнаНовини ЖКГЗаконодавство Фосфати на шляху повної заборони в Україні
Новини ЖКГ
28 Березня 2024 p.
21 Березня 2024 p.
15 Березня 2024 p.
26 Лютого 2024 p.
08 Лютого 2024 p.
31 Січня 2024 p.
29 Січня 2024 p.
18 Січня 2024 p.

Фосфати на шляху повної заборони в Україні

Україна поступово буде відмовлятися від використання фосфатів. Відповідний законопроект схвалили в уряді.

Уряд схвалив законопроект про поетапну відмову від використання фосфатів. Про це повідомив Міністр екології та природних ресурсів Олег Проскуряков, пише «Forbes Україна».

Зокрема, за словами міністра, законопроект передбачає введення протягом семи років заборони на виробництво, імпорт та реалізацію на території країни синтетичних миючих засобів та товарів побутової хімії, що містять фосфати.

Як зазначив прем'єр-міністр України Микола Азаров, відкриваючи засідання уряду в середу, схваливши цей законопроект, Україна піде тим же шляхом, що і США, Німеччина, Канада, Італія, Австрія, Голландія, Норвегія, які відмовилися від застосування побутових миючих засобів на основі фосфатів.

«Фосфати - один з головних джерел забруднення поверхневих вод. Зокрема і ті, які є джерелом питної води. Зрозуміло, наскільки негативно це впливає на здоров'я людини», - заявив Прем'єр.

Микола Азаров також нагадав, що Євросоюз відповідними директивами визначив етапи відмови від фосфатів до 1 січня 2017 року.

«До речі, проект технічного регламенту Митного союзу також передбачає повне виключення фосфатів зі складу синтетичних миючих засобів до 2020 року», - зазначив прем'єр.

Нагадаємо, Міністерство екології та природних ресурсів ще у 2012 році почало розробляти законопроект, що пропонує заборонити використання фосфату цинку.

Як повідомляла «Україна Комунальна», раніше виробництво, використання та ввезення в Україну миючих засобів на основі фосфатів пропонували заборонити з 1 січня 2014 року. Відповідний законопроект «Про державне регулювання у сфері мийних засобів» зареєстрували депутати від трьох фракцій парламенту. Так, автори ініціативи нарікали на тиск з боку тих, хто лобіює інтереси виробників.

 
Коментарі (0)