Рус Укр
ГоловнаПублікаціїОСББЖителі ОСББ знають як економити на теплі
Новини ЖКГ
28 Березня 2024 p.
21 Березня 2024 p.
15 Березня 2024 p.
26 Лютого 2024 p.
08 Лютого 2024 p.
31 Січня 2024 p.
29 Січня 2024 p.
18 Січня 2024 p.

Жителі ОСББ знають як економити на теплі

ОСББ – найбільш відповідальні споживачі комунальних послуг.

Найкраще контролюють якість та обсяги надання житлово-комунальних послуг із усіх споживачів тільки об’єднання співвласників багатоквартирних житлових будинків. Для ОСББ також найбільш характерні відповідальність та безпосереднє впровадження енергоефективності. 

Про це під час брифінгу в Кабінеті Міністрів повідомив Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Анатолій Близнюк.

«ОСББ, які встановили будинкові лічильники тепла, вимагають, – і добиваються – від теплокомуненерго початку обігріву не «за календарем», а «по погоді». Адже це – їхні власні гроші. Минулого року у Дніпропетровську кілька ОСББ спочатку зверталися до всіх міських інстанцій, а коли не допомогло – навіть мусили звернутися до прокуратури міста. І лише після її втручання змогли відкласти початок обігріву для своїх будинків. Вони вимагали не надавати їм послугу, якої вони не потребували, але мусили оплатити», – сказав  Анатолій Близнюк.

Читайте також: ОСББ розділять тарифи на послуги ЖКГ для населення

За словами очільника Мінрегіону, завчасне включення опалення дуже дорого коштує державі. Тариф на теплопостачання відшкодовує в середньому лише 72% собівартості, решту 28% підприємству компенсовує держава.

За приблизними підрахунками при середньому по країні тарифі на теплопостачання у 8 грн 42 коп за кв. м опалюваної площі, у місті із близько 800 багатоповерхових будинків включення опалення на один день раніше коштуватиме державному бюджету більше 370 тис. грн компенсації різниці в тарифах.

«68 будинків у Одеській області, обігрів яких розпочатий аж 30 жовтня – будинки ОСББ, які прийняли рішення про відкладення початку опалювального періоду. Тільки справді ефективний власник будинку може ефективно контролювати надання будь-якої послуги. Стосовно тепла – то ефективний власник рахує свої гроші та встановлює лічильник», – підсумував пан Близнюк.

Тарас Ібрагімов

 
Коментарі (0)