Рус Укр
ГоловнаНовини ЖКГЗаконодавствоВзаємовідносини у ЖКГ планують спростити
Новини ЖКГ
28 Березня 2024 p.
21 Березня 2024 p.
15 Березня 2024 p.
26 Лютого 2024 p.
08 Лютого 2024 p.
31 Січня 2024 p.
29 Січня 2024 p.
18 Січня 2024 p.

Взаємовідносини у ЖКГ планують спростити

Парламентарі пропонують спростити необхідні процедури, при зміні власника приміщення, квартири, будинку і т.д., шляхом внесення змін до деяких законів.

Верховна Рада оприлюднила Проект Закону  № 3367 «Про внесення змін до деяких законів України щодо спрощення процедури врегулювання договірних відносин у сфері надання житлово-комунальних послуг», ініційований депутатами від Партії Регіонів.

Зокрема, документом пропонується  доповнити статтю 26 Закону «Про житлово-комунальні послуги», статтю 22 Закону «Про теплопостачання», статтю 21 Закону «Про питну воду та питне водопостачання», статтю 26 Закону «Про електроенергетику», статтю 12 Закону України «Про засади функціонування ринку природного газу».

Запропонованим проектом планується доповнити ряд статей вищезазначених законів нормами, що гарантують у разі зміни власника приміщення, квартири, будинку, споруди, житлового комплексу або комплексу будинків і споруд, за будь-яких законних підстав, перехід до нового власника в повному обсязі прав та обов'язків споживача за договором, чинним на момент зміни власника.

При цьому, здійснення будь-яких процедур, направлених на укладення нового договору з новим власником, включаючи повторне приєднання (підключення) нового власника до відповідних мереж, не потребується. Дія договору продовжується, а заміна сторони в зобов’язанні за договором відбувається шляхом укладення з новим власником додаткової угоди про заміну сторони в зобов’язанні. Зміна будь-яких інших умов договору, окрім найменування сторони-споживача, забороняється. Стягнення плати з нового власника за оформлення додаткової угоди про заміну сторони – споживача  забороняється.

Таким чином, спрощується сама процедура врегулювання відносин між сторонами в ситуації, що розглядається. Крім того, на законодавчому рівні планується зменшити можливість нав’язування споживачам  додаткових платних послуг, та обмежити розмір платежів. В ситуації, що є площиною дії запропонованої норми, відбувається  лише документальне переоформлення відносин.

Окрім того, проектом пропонується доповнити статтю 17 Закону України «Про електроенергетику» та статтю 7 Закону України «Про засади функціонування ринку природного газу» нормою, що обмежує загальний розмір плати за стандартне приєднання електроустановок/ за стандартне приєднання до газових мереж об'єктів газоспоживання замовників двома мінімальними заробітними платами.

 
Коментарі (0)