Рус Укр
ГоловнаНовини ЖКГЗаконодавствоВерховна Рада оновила трудове законодавство
Новини ЖКГ
28 Березня 2024 p.
21 Березня 2024 p.
15 Березня 2024 p.
26 Лютого 2024 p.
08 Лютого 2024 p.
31 Січня 2024 p.
29 Січня 2024 p.
18 Січня 2024 p.

Верховна Рада оновила трудове законодавство

Верховна Рада ухвалила закон щодо посилення захисту прав працівників, яким оновила трудове законодавство про колективні договори та масове звільнення зокрема.
Верховна Рада ухвалила закон щодо посилення захисту прав працівників, яким оновила трудове законодавство про колективні договори та масове звільнення зокрема.
 
Цим законом про внесення змін до деяких законодавчих актів України (реєстр. №5266), як вказали у парламенті, внесено зміни до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту прав працівників, які спрямовані на посилення захисту прав працівників:
 
1) у сфері колективно-договірного регулювання передбачається:
  • можливість укладення колективного договору фізичною особою, яка використовує найману працю (на сьогодні - лише у юридичних особах);
  • обов'язок роботодавця ознайомлювати працівників з текстом колективного договору;
  • поширення дії галузевої угоди на усіх роботодавців відповідної галузі;
2) щодо недопущення дискримінації у сфері трудових правовідносин:
  • визначено, що не вважається дискримінацією у сфері праці та що є необґрунтованою відмовою у прийнятті на роботу;
  • врегульовано окремі питання щодо недопущення дискримінації в оголошеннях з працевлаштування;
3) щодо масових звільнень: уточнено положення законодавства у частині визначення ознак того, що є масовим вивільненням працівників з ініціативи роботодавця та як роботодавець здійснює повідомлення про масове вивільнення; порядку проведення роботодавцем консультацій з профспілковими представниками перед масовими звільненнями працівників.
 
Ухвалення закону, як очікується, сприятиме приведенню вітчизняного законодавства у відповідність до законодавства ЄС, практики Міжнародної організації праці та матиме позитивний вплив на ринкове середовище.
 
Інші пропоновані зміни у трудове законодавство
 
Також Верховна Рада, як вказано на сайті парламенту, ухвалила за основу законопроект щодо оптимізації трудових відносин (реєстр. №7251). Ним пропонується усунути наявні законодавчі прогалини у регулюванні трудових відносин, які виникають під час організації трудових відносин в умовах воєнного стану.
 
Як вказав нардеп Олексій Гончаренко у Telegram, йдеться про поправки до деяких законів України, що стосуються цієї сфери.
 
Зокрема:
  • на час оголошення воєнного або надзвичайного стану роботодавці зможуть здійснювати повідомлення та вести документи з питань трудових відносин в електронній формі
  • через активні бойові дії та знищення майна підприємств, установ, організацій, запровадять додаткові підстави для звільнення працівника: смерть ФОП, смерть працівника, визнання його судом безвісно відсутнім або оголошення померлим. Роботодавець зможе також звільнити працівника: який не з'являється на роботі понад 4 місяці та не повідомляє про причини такої відсутності.
  • за працівниками, яких призвали або прийняли за контрактом на військову службу, не зберігатимуть в період військової служби щорічну основну відпустку. Для цього приведуть у відповідність статтю 119 КЗпП та статтю 9 Закону України "Про відпустки".
  • Верховна Рада також ухвалила за основу законопроект (реєстр. №5371) щодо спрощення регулювання трудових відносин у для малого і середнього бізнесу та зменшення адміністративного навантаження на підприємницьку діяльність.
Змінами до цих законодавчих актів пропонується запровадити договірний режим регулювання трудових відносин з можливістю на власний розсуд та за взаємною згодою сторін включати до письмового трудового договору положення стосовно виникнення і припинення трудових відносин, системи оплати праці, норм праці, розміру заробітної плати, надбавок, доплат, премій, винагород та інших заохочувальних, компенсаційних і гарантійних виплат, норм робочого часу та відпочинку, тривалості щотижневого відпочинку та інших прав і гарантій, які визначені Кодексом законів про працю України.
 

Загалом, до Кодексу законів про працю України вноситься нова Глава ІІІ-Б (статті 495-498), яка передбачає можливість застосовувати особливий режим регулювання трудових відносин між працівником та роботодавцем, який є суб'єктом малого або середнього підприємництва з кількістю працівників за звітний період (календарний рік) не більше 250 осіб, або між роботодавцем та працівником, розмір заробітної плати якого становить на місяць понад вісім розмірів мінімальних заробітних плат. 

 
Коментарі (0)