Рус Укр
ГоловнаНовини ЖКГЗаконодавствоВ Україні хочуть змінити податок на нерухомість
Новини ЖКГ
28 Березня 2024 p.
21 Березня 2024 p.
15 Березня 2024 p.
26 Лютого 2024 p.
08 Лютого 2024 p.
31 Січня 2024 p.
29 Січня 2024 p.
18 Січня 2024 p.

В Україні хочуть змінити податок на нерухомість

Пропонується визначити базою оподаткування оціночну вартість нерухомості або його частини, визначеної суб'єктом оціночної діяльності відповідно до законодавства.
В Україні хочуть змінити податок на нерухомість. Його планують рахувати не від площі житла, а від його вартості. Про це розповів міністр фінансів Сергій Марченко
 
За словами міністра фінансів, на сьогодні в Україні ринок нерухомості майже не обкладається податком, а тому підхід однозначно треба міняти. В цілому він підтримує ідею з прив'язкою до вартості нерухомості. У той же час підкреслює проблемні моменті, а саме: хто і як буде формувати ціну на житло, і де вона буде визначатися. «Оцінити ринкову вартість об'єкта нерухомості зараз можна тільки в процесі купівлі-продажу. І залежить ціна від величезної кількості чинників - району, поверховості, інфраструктури, навіть панорами з вікна. Хто буде займатися цим питанням?» - міркує Марченко.
 
Як варіант, міністр пропонує залучити до цього процесу органи місцевого самоврядування. Їм доведеться створювати окремі установи, які і визначатимуть вартість житла. Нещодавно в Раду поданий законопроект, який передбачає зміну податку на нерухомість.
 
Пропонується визначити базою оподаткування оціночну вартість нерухомості або його частини, визначеної суб'єктом оціночної діяльності відповідно до законодавства. Масова оцінка нерухомості в межах населеного пункту, результати якої використовуються для цілей оподаткування, проводиться раз на п'ять років, за межами населених пунктів - раз в 10 років.
 
Для нововведеного об'єкта нерухомості базою оподаткування є оціночна вартість на дату придбання права власності на об'єкт. Ставку податку для житлової та нежитлової нерухомості встановлюють органи місцевого самоврядування в залежності від розташування і типу нерухомості. Вона становить, відповідно, не більше 0,2% і 0,3% від оціночної вартості об'єкта за 1 кв. м.

Законопроект передбачає виключення всіх пільг зі сплати податку на нерухомість. Чи не обкладати податком пропонують тільки житлову нерухомість пенсіонерів, осіб з інвалідністю, ветеранів війни та праці, неповнолітніх і недієздатних осіб, за умови, що вони мають тільки одним об'єктом нерухомості і його оціночна вартість не перевищує 300 (для міст понад 1 млн жителів) і 100 (менше 1 млн) мінімальних зарплат для квартир, і відповідно 600 і 250 «мінімалок» для будинків. До слова, за рік ціни на житло в Україні зросли майже на 10%.  

 
Коментарі (0)