Рус Укр
ГоловнаКоментаріЗаконодавство«Укравтодор» привабить фінанси новими статусами
Новини ЖКГ
02 Травня 2024 p.
28 Березня 2024 p.
21 Березня 2024 p.
15 Березня 2024 p.
26 Лютого 2024 p.
08 Лютого 2024 p.
31 Січня 2024 p.
29 Січня 2024 p.

«Укравтодор» привабить фінанси новими статусами

Реформування дорожнього господарства дозволить залучати приватне фінансування, що на сьогоднішній день «Укравтодору» без зміни статусу робити все складніше і складніше, відзначають експерти.

В Україні активізувалася робота по реформуванню автодорожнього господарства. «Укравтодор» ініціював поправки до урядової постанови, які дозволять провести акціонування облавтодорів, які мають зараз статус дочірніх підприємств. У такому статусі вони зможуть залучати приватне фінансування, - повідомляє «Комерсант-Україна».

Згідно із запропонованими «Укравтодором» змінами до постанови уряду №221 від 28 лютого 2002 року, коли була створена Державна акціонерна компанія (ДАК) «Автомобільні дороги України», пропонується зняти заборону на конвертацію акцій ДАК при виділенні, злитті, приєднанні, перетворенні. В кінці жовтня Міністерство інфраструктури погодило без зауважень правки, запропоновані «Укравтодором». Документ ще мають схвалити Мінфін, Мінекономрозвитку і Фонд держмайна.

Радник голови «Укравтодору» Володимир Галушко стверджує, що прийняття проекту постанови Кабміну дозволить створити холдингову компанію та її дочірні підприємства стануть публічними акціонерними товариствами. Керувати облавтодорами зможе як «Укравтодор» через ГАК, так і обладміністрації, які можуть отримати 100% акцій акціонерних обласних компаній.

«Це дасть можливість у майбутньому розвивати їх за рахунок коштів місцевих бюджетів або інвесторів після приватизації. Ми хочемо створити ринок послуг з експлуатації і утримання доріг. ПАТ зможуть самостійно, без втручання «Укравтодору» брати кредити і інші запозичення», - каже пан Галушка.

Читайте також: «Укравтодор» реорганізовують

Це рішення приймається в рамках Концепції реформування системи державного управління автомобільними дорогами загального користування, яка була схвалена в 2011 році. В ній, зокрема, йдеться про передачу управління автомобільними дорогами всіх областях країни, автономній республіці Крим і Севастополі.

ДАК «Автомобільні дороги України» знаходиться під управлінням «Укравтодору». Компанія відповідає за ремонт, будівництво та утримання доріг загального користування. ДАК була створена шляхом передачі майна держпідприємств, що входили до складу Української державної корпорації по будівництву, ремонту і утриманню автомобільних доріг, дочірнім підприємствам. Зараз вона об'єднує 25 дочірніх підприємств - облавтодорів та підприємства «Львівський дорсервис», «Севастопольський упрдор», «Західдорвибухпром», «Эксбуд», ШРБУ N100 і пансіонат «Дорожник».

У новому статусі облавтодори зможуть закладати акції для залучення фінансування, вважає партнер юридичної фірми «Василь Кісіль і партнери» Денис Лисенко. За його словами, в перспективі можуть бути створені спільні підприємства державно-приватного партнерства.

«Такі компанії цікаві інвестору, так як у них фактично існують ексклюзивні права на доступ до ринку, у якого практично немає конкурентів. В майбутньому є шанси вивести акції цих акціонерних компаній на фондовий ринок для підвищення капіталізації»,- говорить радник практики корпоративного права юридичної фірми Integrites Ярослав Абрамов.

Втім, є й побоювання, що облавтодори не зможуть залучити великі суми на хороших умовах.

«Зараз немає ясності, чи стане держава гарантувати залучення коштів акціонерними компаніями, як це робиться у випадку з «Укравтодором», а гарантії місцевих бюджетів навряд чи будуть мати такий же ефект», - вважає виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко.

«У другій половині 2014 року очікується зниження емісії в США, що спричинить за собою збільшення вартості запозичень. Акціонування облавтодорів насамперед повинно сприяти переведенню їх у концесію - це найпопулярніший і поширений в Європі шлях розвитку суб'єктів господарської діяльності»,- говорить Олег Устенко.

 
Коментарі (0)