Рус Укр
ГоловнаНовини ЖКГЗаконодавствоУкраїнці можуть отримати право обирати, як сплачувати за тепло
Новини ЖКГ
02 Травня 2024 p.
28 Березня 2024 p.
21 Березня 2024 p.
15 Березня 2024 p.
26 Лютого 2024 p.
08 Лютого 2024 p.
31 Січня 2024 p.
29 Січня 2024 p.

Українці можуть отримати право обирати, як сплачувати за тепло

Під куполом Верховної Ради зареєстровано законопроект, який надасть споживачам можливість вибору способів оплати за послуги теплопостачання. Він зніме соціальну напругу у містах, де більшість населення хотіла б змінити двоставковий тариф на одноставковий.

У Верховній Раді зареєстрували законопроект №3247 «Про внесення змін до Закону України «Про теплопостачання» (щодо вибору способу розрахунку за спожиту теплову енергію)».

Зокрема, він розроблений з метою розширення прав споживачів у питаннях вибору виду тарифу за сплату послуг теплопостачання.

«Завданням Закону є забезпечення права споживачів на вибір тарифу, за яким він сплачуватиме за теплопостачання. Проект покликаний закріпити за мешканцям, за їх бажанням, можливість реструктуризації оплати – тобто людина на вибір може сплачувати тільки в опалювальний сезон (одноставковий тариф) чи розтягнути оплату на весь рік (двоставковий тариф)», - йдеться у пояснювальній записці.

Як стверджують ініціатори законопроекту, саме мешканці мають обирати, як їм краще платити за послуги теплопостачання. Натомість наразі вони позбавлені такого права: відповідно до законодавства теплопостачальні, теплотранспортні і теплогенеруючі організації самі визначають вид тарифу і подають розрахунки на затвердження НКРЕКП, яка потім вирішує розмір і вид тарифу для кожного підприємства.

Примітно, законопроектом запропоновано частину першу ст. 24 Закону України «Про теплопостачання» після абзацу сьомого доповнити абзацом восьмим такого змісту:

«вибір способу розрахунку за спожиту теплову енергію (за одноставковим чи двоставковим тарифом)».

А також, статтю 25 Закону України «Про теплопостачання» після абзацу тринадцятого доповнити абзацом чотирнадцятим такого змісту:

«забезпечити право споживача на вибір способу розрахунку за спожиту теплову енергію (за одноставковим чи двоставковим тарифом)».

Ініціатори законопроекту запевняють, закон дозволить реалізувати право споживачів вибирати спосіб оплати за послуги теплопостачання і в повній мірі забезпечить виконання положення ч. 6 ст. 19 Закону України «Про теплопостачання», відповідно до якої споживач повинен щомісячно здійснювати оплату теплопостачальній організації за фактично отриману теплову енергію. Це у свою чергу зніме соціальну напругу у тих містах, де більшість населення хотіла б змінити двоставковий тариф на одноставковий.

Нагадаємо, парламентарям пропонують запровадити енергоефективне освітлення в Україні. Прийняття відповідного законопроекту дозволить знизити рівень енергоспоживання, забезпечить економне використання ресурсів та сприятиме покращенню стану навколишнього середовища.

 
Коментарі (0)