Рус Укр
ГоловнаНовини ЖКГЗаконодавствоРоз'яснення: як відпочити батькам, які доглядають за дітьми з інвалідністю?
Новини ЖКГ
28 Березня 2024 p.
21 Березня 2024 p.
15 Березня 2024 p.
26 Лютого 2024 p.
08 Лютого 2024 p.
31 Січня 2024 p.
29 Січня 2024 p.
18 Січня 2024 p.

Роз'яснення: як відпочити батькам, які доглядають за дітьми з інвалідністю?

Батькам, які взяли на себе нелегку відповідальність виховувати дитину з інвалідністю, теж потрібно хоча б раз на рік відпочивати. Але з ким залишити дитину, яка потребує постійного догляду?
Батькам, які взяли на себе нелегку відповідальність виховувати дитину з інвалідністю, теж потрібно хоча б раз на рік відпочивати. Але з ким залишити дитину, яка потребує постійного догляду?
 
Для цього прийнято Державний стандарт соціальної послуги тимчасового відпочинку для батьків (або тих, хто їх замінює), які доглядають за дітьми з інвалідністю. Він передбачає право на 30-денний відпочинок раз на рік, який можна розбити на 10 частин.
 
Для того, щоб скористатися послугою перепочинку, необхідно звернутися з усною чи письмовою заявою (можна в електронному вигляді) до Центру надання адміністративних послуг (ЦНАП) або структурного підрозділу з питань соціального захисту населення виконавчого органу територіальної громади за місцем проживання чи перебування громадянина або надавача соціальних послуг недержавного сектору.
 
Поки батьки відпочиватимуть, їхні діти в залежності від індивідуальних потреб й визначеного плану:
 
- цілодобово знаходитимуться під наглядом команди фахівців: психолога, соціального педагога, вихователя, медика, реабілітолога, інструктора з праці тощо, але не менше трьох спеціалістів;
 
- отримуватимуть повноцінне харчування і допомогу в самообслуговуванні чи санітарно-гігієнічний догляд;
 
-матимуть змогу відвідувати заклади освіти чи реабілітаційні установи;
 
- змістовно проводитимуть дозвілля та відпочинок, в тому числі їздитимуть на екскурсії, святкуватимуть дні народження, зустрічатимуться з друзями і близькими.
 

Ця послуга може надаватися як за місцем проживання заявника, так і в спеціально пристосованому приміщенні надавача послуги (скажімо, в центрі соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями), де умови максимально пристосовані для пересування маломобільних людей. 

 
Коментарі (0)