Рус Укр
ГоловнаКоментаріЗаконодавствоРеструктуризація боргу не зробить іпотечні кредити доступнішими
Новини ЖКГ
02 Травня 2024 p.
28 Березня 2024 p.
21 Березня 2024 p.
15 Березня 2024 p.
26 Лютого 2024 p.
08 Лютого 2024 p.
31 Січня 2024 p.
29 Січня 2024 p.

Реструктуризація боргу не зробить іпотечні кредити доступнішими

Законопроект з іпотечного кредитування захистить банки від запеклих неплатників, а самим боржникам допоможе з реструктуризацією позики. Проте, нововведення не зроблять іпотечні кредити більш доступними.

Новий законопроект з іпотечного кредитування не зробить його доступнішим. Аби позика на житло стала більш «демократичною», треба, щоб в банкову систему повернулися ті гроші, які населення забрало з банків. Таку думку висловив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко в ефірі радіостанції «Голос столиці».

«В ідеальному варіанті ці всі гривні, долари, які забирали з депозитів, повинні повернутися і бажано ще таку ж суму покласти. Тоді дійсно вартість грошей знизиться. І обов'язково ввести закон про заборону дострокового зняття депозитів», – сказав пан Охріменко.
 
Проте, за словами експерта, для боржників законопроект з іпотечного кредитування передбачає реструктуризацію боргу. 
 
«Для боржників буде більш-менш реструктуризований борг. Але головна суть яка? Так, ми міняємо гривню, міняємо по курсу 12, єдине, що ставка не змінюється. Ставка як була у валюті 11-12, і гривня буде 11-12. Хоча продовжується термін. Частково ефект отримують саме боржники, частково отримує і банк. Зокрема, ви свідомо погоджуєтесь на умову, що в разі, якщо ви не погашаєте кредит, ви добровільно віддаєте об'єкт застави. Це європейська практика. Ось це ми будемо впроваджувати. В результаті це дійсно зменшить проблемні кредити і, в ідеальному варіанті, це дійсно може вирішити проблему за старими валютними кредитами», – пояснив президент Українського аналітичного центру.
 
 
Пан Охріменко додав, що європейські правила будуть ще довго приживатися в Україні. «За рік це ми не впровадимо, ми зараз можемо тільки щось почати робити. Але я сподіваюся, що через якихось там років 10 можна впровадити. Головне – почати», – підсумував він.
 
Як раніше повідомляла «Україна Комунальна», сума боргу за договорами про іпотечні кредити в іноземній валюті становить 46 млрд грн.
 
Нагадаємо, 3 липня Верховна Рада прийняла мораторій на відчуження майна громадян, закладеного для отримання валютних кредитів. Згідно із законом, відчуженню не підлягали квартири площею до 140 кв. м, будинку - до 250 кв. м, в яких прописаний позичальник або поручитель, якщо ця нерухомість є основним місцем проживання позичальника. Мораторій діяв до тих пір, поки не вступив в силу закон, який регулює питання переведення в гривню непогашеної основної суми заборгованості. Пізніше Національний банк і Міжнародний валютний фонд узгодили документ, який зробить кредитування більш суворим щодо захисту прав банків. Але в той же час документ дозволить вирішувати питання проблемних валютних іпотечних кредитів звичайного населення.
 
Коментарі (0)