Рус Укр
ГоловнаКоментаріЗаконодавствоРеформа ЖКГ вдарила по законодавству
Новини ЖКГ
02 Травня 2024 p.
28 Березня 2024 p.
21 Березня 2024 p.
15 Березня 2024 p.
26 Лютого 2024 p.
08 Лютого 2024 p.
31 Січня 2024 p.
29 Січня 2024 p.

Реформа ЖКГ вдарила по законодавству

У Мінрегіоні мають намір до 2015 року повністю сформувати нормативно-правову базу у сфері житлово-комунального господарства. У цьому ж році було виконано понад три десятки заходів для досягнення відповідної мети.

У 2013 році Мінрегіон активно працював над удосконаленням нормативно-правової бази в галузі житлово-комунального господарства. На виконання Національного плану дій на 2013 рік за напрямом «Реформа житлово-комунального господарства» було передбачено 33 заходи, які виконанні стовідсотково. Про це повідомив перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Григорій Семчук, - зазначає прес-служба відомства.

За його словами посадовця, Мінрегіоном розроблено 10 проектів законів України, 14 нормативно – правових актів Кабінету Міністрів, прийнято 23 накази.

«Діюча нормативно-правова база є застарілою і не забезпечує необхідних засад для ефективного функціонування та розвитку галузі  житлово-комунального господарства. Тому ми розробляли нові закони, вносили зміни до чинних. Ця робота спрямована на створення ефективного власника житла, конкурентного середовища в наданні комунальних послуг, відкриття ринку банківського фінансування для модернізації житлового сектору, сприяння розвитку державно-приватного партнерства, забезпечення обліку ресурсів», - поінформував Григорій Семчук.

Зауважимо, у 2013 році прийнято:

Закон України  «Про внесення зміни до статті 28 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» щодо отримання інформації співвласниками багатоквартирного будинку» (співвласники багатоквартирного будинку зможуть отримувати інформацію з Державного реєстру про суб’єктів права власності на житлові та нежитлові приміщення в такому будинку);

Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо особливостей передачі в оренду чи концесію об'єктів у сферах теплопостачання, водопостачання та водовідведення, що перебувають у комунальній власності»;

постанову  Кабінету Міністрів України від 13.11.2013 №860 «Про надання пільг та субсидій для відшкодування витрат на утримання будинків і споруд та прибудинкових територій мешканцям житлових будинків, у яких створено об'єднання співвласників багатоквартирного будинку (житлово-будівельні кооперативи)».

Розроблено:

проект Закону України «Про особливості права власності», що створює умови для ефективної експлуатації та утримання спільного майна багатоквартирних будинків, а також визначення альтернативних методів управління;

проект Закону України «Про управління багатоквартирним будинком» (забезпечення вільного вибору співвласниками багатоквартирних будинків способів управління спільним майном багатоквартирного будинку, осіб, які здійснюють таке управління на договірних засадах, та врегулювання діяльності управителів спільного майна багатоквартирних будинків);

проект Закону України «Про комерційний облік теплової енергії, води та водовідведення у сфері комунальних послуг» (направлений на раціональне споживання  ресурсів);

проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів з метою вдосконалення відносин у сфері житлово-комунальних послуг» та інші.

За словами Григорія Семчука, у 2014 році Мінрегіон продовжить роботу над формуванням нової законодавчої бази в галузі. Він звернувся до представників місцевих органів влади активно долучатися до цієї роботи.

«В цілому до 2015 року ми плануємо повністю сформувати нормативно-правову базу в сфері житлово-комунального господарства», - сказав Григорій Семчук.

 
Коментарі (0)