Рус Укр
ГоловнаНовини ЖКГЗаконодавствоРада прийняла зміни до Податкового кодексу
Новини ЖКГ
28 Березня 2024 p.
21 Березня 2024 p.
15 Березня 2024 p.
26 Лютого 2024 p.
08 Лютого 2024 p.
31 Січня 2024 p.
29 Січня 2024 p.
18 Січня 2024 p.

Рада прийняла зміни до Податкового кодексу

Верховна Рада ухвалила зміни до Податкового кодексу. Відповідне рішення підтримав 251 народний обранець при необхідних 226.

Сьогодні у Верховній Раді прийняли законопроект №3688 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році». За документ проголосував 251 народний депутат.

Як йдеться у пояснювальній записці, метою законопроекту є вдосконалення норм Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України, щоб створити умови для збільшення надходжень до бюджету та забезпечення збалансованості бюджету 2016 року, а також покращення адміністрування податків.

Зокрема, проект Закону, пропонує наступні зміни в частині податку на додану вартість:

- удосконалення порядку відшкодування ПДВ з бюджету, який забезпечуватиме однакові вимоги та права для всіх платників податку, з урахуванням черговості подання платниками податку заявок на відшкодування ПДВ;

-   запровадження офіційної публікації інформації про відшкодування ПДВ з бюджету у вигляді реєстру з відображенням у ньому даних про платника податку, заявлених до відшкодування з бюджету сум податку та стану їх відшкодування.

Що стосується акцизів - специфічні ставки акцизного податку на тютюнові вироби,тютюн та промислові замінники тютюну, а також мінімальне акцизне податкове навантаження і сплата акцизного податку з тютюнових виробів збільшуються на 40%, адвалорна ставка залишається без змін. Передбачається збільшити ставки на спирт, спиртові дистиляти та спиртові напої по відношенню до чинних на сьогодні - на 50%, на пиво - на 100%, на вина - на 100%. Встановлення ставки акцизного податку на слабоалкогольні напої (вміст спирту від 0,5 до 8%) - на 300% від чинної на сьогодні.

Також, документом пропонується встановлення єдиної базової ставки у розмірі 18%. Для дивідендів залишається ставка у розмірі 5%. Схвалено, звільнення від оподаткування сум коштів, наданих платнику податку міжнародною фінансовою організацією у зв‘язку із здійсненням заходів щодо енергоефективності та енергозбереження та звільнення від оподаткування сум, прощених (анульованих) кредитором за кредитами в іноземній валюті, що отримані на придбання єдиного житла (іпотечні кредити).

Щодо спрощення системи оподаткування, передбачаються наступні зміни: зменшення для платників ІІІ групи річного обсягу доходу з 20 млн грн до 5 млн грн; збільшення ставок для платників ІІІ групи: з 2 до 3% (для платників ПДВ) - та з 4 до 5% (для неплатників ПДВ); підвищення в 1,8 рази ставок єдиного податку для 4 групи платників (сільгосппідприємств); скасування на 2016 рік застосування коефіцієнту індексації нормативної грошової оцінки землі для визначення бази оподаткування для платників єдиного податку четвертої групи.

Проектом закону встановлюються такі новації щодо акцизного податку: запровадження системи електронного адміністрування реалізації пального: введення акцизної накладної, як обов'язкового електронного документу, який складатиметься при здійсненні всіх операцій з реалізації пального на внутрішньому ринку; унеможливлення випадків реалізації на АЗС не облікованих обсягів пального, з яких не сплачений акцизний податок.

Також пропонується внести ряд змін до закону «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування», якими передбачається:

- встановлення єдиної ставки ЄСВ в розмірі 22%;
- підвищення максимальної величини бази нарахування ЄСВ з 17 до 25 мінімальних місячних заробітних плат;
- скасування ЄСВ, що утримується із заробітної плати (доходу) робітників (фізичних осіб).

Нагадаємо, бюджет Києва на 2016 рік затверджено. За прийняття головного фінансового документа столиці проголосували 76 депутати Київради.

 
Коментарі (0)