Рус Укр
ГоловнаКоментаріКоментаріІпотека стала недоступною для населення
Новини ЖКГ
09 Травня 2024 p.
02 Травня 2024 p.
28 Березня 2024 p.
21 Березня 2024 p.
15 Березня 2024 p.
26 Лютого 2024 p.
08 Лютого 2024 p.
31 Січня 2024 p.
29 Січня 2024 p.

Іпотека стала недоступною для населення

Іпотека в Україні стала занадто дорогою. Люди не справляються з відсотками і оформляють рекордно мало кредитів на житло.

В Україні різко знизилися обсяги іпотечного кредитування. Так, в липні сума іпотечних позик українських банків склала близько 61 млрд грн, повідомив НБУ. Це лише третина (32 %) всіх кредитів, виданих фінустановами населенню . Ще в 2009 році частка іпотеки становила 52%, а її портфель був в два рази більше - 143 млрд грн, про це пише «Капитал».

Банкіри пов'язують таке падіння зі зниженням попиту населення на дорогі кредити. З урахуванням усіх необхідних додаткових платежів (банківські комісії , страховка тощо) іпотека стала недоступною для більшості українців.
 
«Попит на іпотечне кредитування безпосередньо пов'язаний з очікуваннями щодо зростання економіки, особистого рівня добробуту українців та вартістю іпотечних кредитів , яка в першу чергу залежить від вартості ресурсів. Відповідно, поліпшення очікувань і зменшення ставок за іпотечними кредитами мають активізувати іпотечне кредитування», - вважає директор департаменту продуктів для приватних осіб «Райффайзен Банку Аваль» Євген Дем'янов.
 
Активно видавати іпотечні кредити фінустанови зможуть , коли вартість гривневих депозитів знизиться до рівня 5 7% річних , вважає пан Дем'янов. Це, на думку банкіра, створить умови для масової видачі позик на купівлю нерухомості.
 
«Щоб населення почало брати іпотечні кредити, рівень ставок по них повинен впасти до 12 15% річних у гривні» , - вважає керуючий партнер інвестиційної компанії Capital Times Ерік Найман.

 

 
Коментарі (0)