Рус Укр
ГоловнаНовини ЖКГЗаконодавствоПередачу гуртожитків у громадську власність компенсують
Новини ЖКГ
28 Березня 2024 p.
21 Березня 2024 p.
15 Березня 2024 p.
26 Лютого 2024 p.
08 Лютого 2024 p.
31 Січня 2024 p.
29 Січня 2024 p.
18 Січня 2024 p.

Передачу гуртожитків у громадську власність компенсують

Прийняття проекту постанови визначить порядок надання суб’єктам господарювання, утвореним у результаті корпоратизації чи приватизації державних та комунальних підприємств компенсації за передачу цих гуртожитків у власність територіальних громад.

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства розробило проект постанови Кабінету міністрів «Про затвердження порядку надання суб'єктам господарювання, утвореним у результаті корпоратизації чи приватизації державних і комунальних підприємств, до статутного капіталу яких включені гуртожитки, компенсації за передачу цих гуртожитків у власність територіальних громад». Текст проекту постанови опублікований на офіційному сайті Мінрегіону.

Прийняття проекту постанови має на меті визначення порядку надання суб’єктам господарювання, утвореним у результаті корпоратизації чи приватизації державних та комунальних підприємств, до статутного капіталу яких включено гуртожитки, компенсації за передачу цих гуртожитків у власність територіальних громад.

Порядок встановлює процедурні засади розрахунку та надання власникам гуртожитків зазначеної компенсації.

Проектом акта передбачено, що розмір компенсації визначається на договірній основі, але не може перебільшувати розміру компенсації, визначеного відповідно до вартості гуртожитків, яка враховувалася у статутних фондах власників на момент набуття права власності на них (приватизація, корпоратизація), з урахуванням її зменшення внаслідок нарахованого фізичного зносу і збільшення в результаті фактичних витрат власників на проведений капітальний ремонт за час перебування гуртожитків у їх власності (у разі наявності корпоративних прав держави у статутному капіталі таких суб'єктів господарювання та/або відповідних рад, які виступали засновниками господарських товариств, до статутного капіталу, яких включено гуртожитки, розмір компенсації визначається пропорційно до обсягу таких прав). Виконавчі органи місцевих рад надають здійснені розрахунки розміру компенсації на розгляд власників гуртожитків протягом місяця з моменту отримання від власників інформації. Визначений розмір компенсації оформлюється протоколом погодження, який підписується відповідною посадовою особою виконавчого органу місцевої ради та власником гуртожитку (або уповноваженою ним особою).

Прийняття проекту постанови Кабінету Міністрів врегулює питання надання суб’єктам господарювання, утвореним у результаті корпоратизації чи приватизації державних та комунальних підприємств, до статутного капіталу яких включено гуртожитки, компенсації за передачу цих гуртожитків у власність територіальних громад та сприятиме виконанню норм Закону України «Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків», що сприятиме процесу передачі гуртожитків у власність територіальних громад та процесу приватизації житлових приміщень.

 
Коментарі (0)