Рус Укр
ГоловнаПублікаціїЗаконодавствоПарламент «урізав» структуру місцевої влади
Новини ЖКГ
28 Березня 2024 p.
21 Березня 2024 p.
15 Березня 2024 p.
26 Лютого 2024 p.
08 Лютого 2024 p.
31 Січня 2024 p.
29 Січня 2024 p.
18 Січня 2024 p.

Парламент «урізав» структуру місцевої влади

Парламент спростив структуру підрозділів місцевих органів влади

Парламент спростив структуру підрозділів місцевих органів влади. Зокрема, депутати 263 голосами прийняли в цілому урядовий проект Закону № 10124, що дозволяє главам облдержадміністрацій не дотримуватися звичної структури органів місцевого самоврядування, а саме - не розділяти адміністрації на головні управління, управління та відділи.

Законопроектом пропонується змінити Бюджетний кодекс, Закони «Про місцеві держадміністрації», «Про місцеве самоврядування в Україні». Зокрема, планується ввести універсальне формулювання для всіх структурних підрозділів місцевих адміністрацій - «структурні підрозділи» з метою «оптимізації структури місцевих державних органів влади».

При цьому парламентарі наполягають, що ці структурні підрозділи залишаться підзвітні та підконтрольні головам держадміністрації. Таким чином, вдасться уникнути «розбалансованості процедури прийняття рішень» місцевими органами влади, наголошується в пояснювальній записці до документа.

«Тобто згадані зміни дозволять главам місцевих держадміністрацій самостійно визначати їх статус з урахуванням територіальних особливостей в контексті адміністративної реформи ... Якщо в Донецькій області є управління вугільної промисловості, а в інших регіонах, скажімо, немає, то голова сам прийме це рішення. Пропонується прийняття універсальне типове положення про структурні підрозділи місцевих державних адміністрації - забезпечення виконавчої вертикалі, якими визначатимуться загальні управлінські підходи, функції і повноваження, надані законом для всіх структурних підрозділів місцевої державної адміністрації замість існуючих на сьогоднішній час типових положень», - пояснив Міністр регіонального розвитку , будівництва і ЖКГ Анатолій Близнюк, який представляв законопроект у сесійній залі.

За словами чиновника, ухвалення цього законопроекту «спростить існуючу практику, коли внесення змін до постанови уряду про рекомендаційний список структурних підрозділів місцевих державних адміністрацій породжує необхідність розробки відповідного типового положення». Втім, в законопроекті відсутні положення, що роз'яснюють подальшу долю структурних перетворень. Зокрема, залишається не ясним, чи припускають подібні зміни скорочення штату місцевих чиновників.

 
Коментарі (0)